Tranzacții bancare mai puțin costisitoare
Băncile nu vor mai putea percepe comisioane în plus pentru retragerea de bani în alte state UE și pentru transferurile bancare.
Lica Manolache, 17.01.2018, 15:33
Băncile sunt obligate să taie o serie de comsioane percepute până în prezent populației. Astfel, dacă efectuați o plată peste hotare în euro sau coroane suedeze, banca unde aveți deschis contul nu va putea să perceapă o taxă mai mare decât pentru o tranzacție în țară, informează site-ul Europa.eu. Regula se aplică pentru transferurile dintr-un cont în altul în țări diferite din UE, retragerile de numerar de la bancomate în țările din UE, plățile cu cardul de debit sau de credit oriunde în UE și operațiunile de debitare directă. De asemenea, regula se aplică și băncilor care au sediul în statele din afara Uniunii Europene. Atenție, însă, pentru statele care nu au aderat la zona euro furnizorul cardului (Mastercard, Visa) poate percepe un comision de conversie monetară atunci când se efectuează plata cu cardul.
Spre exemplu, dacă banca percepe o taxă de 2 lei pentru retragerea de bani de la bancomatul unei alte bănci din țară, aceeași sumă va fi percepută și pentru retragerea de numerar de la un bancomat din Uniunea Europeană, fără a mai adăuga o sumă sau un procent din valoarea tranzacției. Nici sumele trimise din propriul cont către un cont din altă țară din zona euro nu vor mai fi taxate diferit față de tranzacțiile către o altă bancă din România.
Românii sunt printre europenii care beneficiază din plin de noile reglementări, fiind un stat aflat în afara zonei euro, iar în state precum Italia, Spania, Germania sunt comunități românești mari de unde sunt trimise sume mari de bani. În 2016, românii stabiliți în afara granițelor au trimis 3,15 miliarde de euro în țară.
Românii, ultimii în Europa la oferirea datelor bancare și personale online
Totodată, achiziționarea de bunuri de consum și servicii de pe internet crește de la an la an în România. În 2017, un an cu o semnificativă creșetere economică, valoarea cumpărăturilor online din România a ajuns la 2,8 miliarde de euro, cu 40% mai mult decât în 2016. Plata ramburs este în continuare folosită de majoritatea populației, iar circa 15% au achiziționat produsele online, prin plata cu cardul. De altfel, un studiu Eurostat publicat în septembrie 2017 arată că românii sunt cei mai reticenți din Europa în ceea ce privește oferirea de date personale online, inclusiv cele bancare (vezi grafic sus). 31% dintre utilizatorii de internet românii au oferit datele personale, mult sub media Uniunii Europene, 71%.
Totuși, românii folosesc din ce în ce mai mult plata cu cardul pe internet. după cum arată și datele oferite de RomCard. Astfel, volumul total al plăților online prin card a fost de peste 1,1 miliarde de euro în 2017, cu mult peste anul 2016 când totalul a fost de 745 de milioane de euro.