Tinerii români, printre cei mai optimiști europeni privind viitorul UE
Tinerii românii sunt printre cei mai optimiști europeni în ceea ce privește viitorul UE. Potrivit unui sondaj Eurobarometru, conflictele din întreaga lume și costul vieții sunt văzute ca principale provocări pentru Uniune de către tinerii europeni.

Lica Manolache, 28.03.2025, 19:32
Comisia Europeană a publicat, marți, rezultatele unui sondaj Eurobarometru Flash cu tema „Provocări și priorități pentru UE: Opiniile tinerilor”. Potrivit acestuia, 61% dintre tinerii din cele 27 de state membre sunt optimiști cu privire la viitorul UE. Astfel, 16% răspuns că sunt „foarte optimiști” iar 46% au ales varianta „destul de optimiști”. În România, 88% și-au declarat optimismul pentru viitorul Uniunii (35% „foarte optimiști”, respectiv 53% „destul de optimiști”), ceea ce plasează țara noastră între primele trei țări din blocul comunitar ca nivel al optimismului.
Întrebați care sunt punctele forte ale blocului comunitari, cei mai mulți dintre cei chestionați (32%) au ales răspunsul „libertatea de circulație în UE” (26% dintre tinerii români). Pe lista celor mai frecvente răspunsuri s-au mai aflat „relațiile bune și solidaritatea dintre statele membre (28% în UE și 29 % în România) și „angajamentul UE pentru democrație și valorile fundamentale (25% în UE, dar și în România).
În ceea ce privește provocările actuale ale Uniunii, o treime dintre tinerii europenii (32% și 31% în România) au numit „conflictele, instabilitatea și erodarea valorilor democratice în lume”. Tot 32% dintre tinerii europeni (25% dintre cei români) văd o provocare în costul vieții. Migarația ilegală (29% în UE și 20% în România) și terorismul și criminalitatea (29% în UE și 26% în România) au fost următoarele răspunsuri des întâlnite.
Informațiile false și/sau înșelătoare sunt văzute drept principala amenințare gravă la adresa democrației din Uniunii (34% în UE și 38% în România). Alte posibile amenințări asupra democrației în opinia acestora sunt: insecuritatea economică și inegalitatea (32% în UE și 24% în România), toleranța scăzută și lipsa de respect în societăți (27% în UE și 22% în România), dar și lipsa încrederii în instituții (24% în UE și 20% în România).
Participanții la sondaj au mai fost întrebați și unde ar trebui UE să investească mai multe resurse pentru a sprijinii tinerii. 38% dintre europeni și numai 25% dintre români sunt de părere că investițiile ar trebui să meargă către locuințe accesibile și un cost al vieții redus. Educația și formarea, dezvoltarea de competențe este văzută ca o prioritate pentru investiții de către 29% dintre tinerii europeni și cei români. Sănătatea mintală și bunăstarea (28% în UE, dar numai 20% în România), sănătatea (n.r generală) și accesul la îngrijiri medicale (27% în UE și 31% în România), dar și încadrarea în muncă a tinerilor (27% în Ue și 22% în România) s-au numărat pe lista celor mai frecvente cinci răspunsuri.
Sondajul Eurobarometru Flash a fost realizat în luna februarie cu participarea a 25.933 de europeni cu vârste cuprinse între 16 și 30 de ani.