Susținere pentru persoanele LGBTI
Pandemia de COVID a afectat și mai mult persoanele LGBTI, prin intensificarea disrciminării și a violenței, transmite șeful diplomației UE.
Lica Manolache, 18.05.2021, 23:38
În fiecare an, la 17 mai, este marcată Ziua Internațională împotriva Homofobiei, Transfobiei și Bifobiei, data la care homosexualitatea a fost scoasă de pe lista bolilor de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii, în urmă cu 31 de ani. Cu această ocazie, Josep Borrell, Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe al UE, a atras atenția că situaţia persoanelor lesbiene, gay, bisexuale, trans şi intersex (LGBTI) s-a înrăutăţit în contextul pandemiei de coronavirus:
Ura împotriva minorităților sexuale, condamnată din Parlamentul European
Pandemia de COVID-19 a dus la niveluri şi mai mari de violenţă şi discriminare împotriva persoanelor LGBTI, inclusiv violenţă domestică, discurs online şi offline bazat pe ură şi crime bazate pe ură. (…) Uniunea Europeană va continua să combată discriminarea pe bază de orientare sexuală şi identitate de gen, evidenţiind situaţia vulnerabilă a persoanelor LGBTI în procesul de revenire din criza de COVID-19 şi făcând apel la o societate echitabilă, mai incluzivă şi sustenabilă”, a precizat Borell într-un comunicat”, a transmis şeful diplomaţiei europene, potrivit agenției DPA, citată de Agerpres.
Josep Borrell s-a declarat îngrijorat că, în întreaga lume, 69 de ţări incriminează relaţiile de iubire între persoane de acelaşi sex, iar 11 dintre aceste state le sancţionează cu pedeapsa cu moartea.
Un mesaj a transmis și eurodeputatul român Ramona Strugariu, membră a Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne din forul legislativ european:
Ura este cel mai periculos instrument pe care-l putem folosi pentru a ne exploata diferențele, pentru a manipula și pentru a inventa inamici fictivi. (…)Discriminarea ne face pe toți mai vulnerabili iar o societate avansează şi prosperă doar atunci când oamenii își pot trăi viața la întregul lor potențial. Sunt mândră de România pentru bunătatea pe care a arătat-o deseori, întristată de poveștile nedrepte pe care încă le mai vedem în jurul nostru, dar și optimistă că eforturile împotriva nedreptății vor câștiga. De aceea, trebuie să dăm voce și să-i ascultăm pe cei care luptă împotriva discriminării și să ne alăturăm lor cu cel mai important mesaj: Suntem egali și merităm cu toții să fim fericiți.”
UE, zonă liberă pentru persoanele LGBTI
Între cele 27 de state membre, Polonia a atras atenția în ultimii ani prin acțiuni care limitează discriminează direct și indirect persoanele LGBTI. Astfel, în urmă cu doi ani, peste 100 de regiuni, județe și municipalități din Polonia au adoptat rezoluții prin care s-au declarat libere de așa-numita ideologie LGBTI” sau au adoptat carte regionale ale drepturilor familiale”. În 2020, orașul maghiar Nagykáta a adoptat o rezoluție prin care interzice difuzarea și promovarea propagandei LGBTQ”.
Ca răspuns la aceste acțiuni, Parlamentul European a votat, în luna martie a acestui an, o propunere de rezoluție prin care declară Uniunea Europeană drept zonă de libertate pentru persoanele LGBTI”, după o dezbatere amplă în care majoritatea grupurilor politice din forul legislativ au susținut acest demers.