Susținere pentru bunăstarea animalelor
Europenii consideră în largă majoritate că protecția bunăstării animalelor este esențială, iar. Cei mai mulți doresc stoparea uciderii animalelor pentru blană, dar și condiții mai bune pentru cele de sacrificiu.
Lica Manolache, 25.10.2023, 16:32
Protecția bunăstării animalelor este foarte importantă este pentru europeni, după cum arată un sondaj Eurobarometru. România se numără printre statele membre cu cifrele cele mai scăzute, cetățenii fiind mai puțin sensibili la modul în care sunt protejate animalele, inclusiv cele de companie.
Astfel, nouă din zece europeni (91%) consideră că practicile agricole și de creștere a animalelor ar trebui să îndeplinească cerințe etice de bază cum ar fi: asigurarea unui spațiu suficient, hrană și apă suficientă, medii adaptate nevoilor lor (nămol, paie etc.) și asigurarea unei manipulări adecvate sunt principalele. În România, doar 76% dintre respondenți au aceeași opinie.
Totodată, la nivelul celor 27 de state membre, 83% dintre cei intervievați au spus că sprijină limitarea timpului de transport al animalelor (39% – da, cu siguranță, respectiv 44% – probabil că da). Doar 21% dintre români au și-au afirmat puternic sprijinul, iar jumătate dintre ei au răspuns probabil că da (71% în total).
Întrebați dacă bunăstarea animalelor de fermă din țara în care locuiesc ar trebui mai bine protejată decât e acum, 45% dintre europeni au spus da, cu siguranță, față de 25% în România. Alți 39% dintre europeni au ales varianta probabil că da (44% în România). Asigurarea faptului că animalele nu sunt ținute în cuști individuale este foarte importantă pentru 56% dintre europeni și oarecum importantă pentru o treime dintre aceștia (33%). În schimb, numai 41% dintre români au spus că este foarte importantă, iar 39% au ales varianta de oarecum importantă.
Aceeași întrebare a fost adresată și cu privirea la bunăstarea animalelor de companie. 74% dintre europeni sunt de părere că acestea pot fi mai bine protejate, față de două treimi dintre români (66%). Asigurarea unor condiții bune de viață pentru pisicile și câinii crescuți în scopuri comerciale este importantă pentru 92% dintre europeni, dar și pentru 83% dintre români.
Mai bine de jumătate dintre europeni (51%) consideră important să fie îmbunătățită bunăstarea animalelor în abatoare prin măsuri precum creșterea controalelor oficiale, sau utilizarea camerelor video. Alți 37% găsesc oarecum important acest aspect. Doar unul din patru respondenți români au spus că este important (25%) și alți 49% consideră oarecum important să fie luate astfel de măsuri.
Dacă 57% dintre europeni consideră că creșterea animalelor pentru blană ar trebui să fie strict interzisă în UE, în România doar 29% dintre respondenți împărtășesc aceeași opinie. La nivelul UE, jumătate din populație spune că uciderea puilor de sex masculin este o practică total inacceptabilă ce trebuie oprită, chiar dacă acest lucru poate duce la o creștere a prețului ouălor. Doar 28% dintre români sunt de aceeași părere cu majoritatea populației UE.
Strategia De la fermă la consumator, care ocupă un loc central în cadrul Pactului verde european, își propune să facă sistemele alimentare echitabile, sănătoase și prietenoase cu mediul. Îmbunătățirea standardelor UE în materie de bunăstare a animalelor reprezintă o parte importantă a acestei strategii, se arată în comunicatul Comisiei Europene care însoțește datele sondajului Eurobarometru.
Sursa grafice: Comisia Europeană