Summit-ul de la Sibiu, un moment de entuziasm pentru liderii UE
Vreme frumoasă, aplauze și o neobișnuită baie de mulțime - așa au fost primiți șefii de stat din UE și liderii europeni la Sibiu.
Lica Manolache, 10.05.2019, 18:03
Vreme frumoasă, aplauze și o neobișnuită baie de mulțime – așa au fost primiți șefii de stat din UE și liderii europeni la Sibiu, joi, unde a avut loc summit-ul informal al Uniunii Europene.
Cu această ocazie, liderii europeni au adoptat o declaraţie comună care cuprinde 10 angajamente față de modul de viață și valorile europene, față de echitatea și drepturile cetățenilor europeni, dar și față de protejarea mediului și a viitoarelor generații.
Focus pe alegerile europene din 23-26 mai
Apropiatul scrutin european a fost una dintre temele principale ale evenimentului de la Sibiu. În declarația de presă de la începutul, summitului, președinytle Klaus Iohannis a declarat:
“Toții președinții din Uniunea Europeană, președinții de state, am semnat un apel, lansat astăzi, de Ziua Europei, prin care îi chemăm pe europeni la urne. Aceste alegeri europarlamentare nu sunt alegeri obișnuite. La aceste alegeri se decide realmente viitorul Uniunii Europene. Vedeți că avem peste tot partide eurosceptice, politicieni populiști, politicieni care nu vor să continuăm în această frumoasă Uniune Europeană, iar cetățenii europeni sunt chemați să decidă prin vot ce fel de viitor vrem pentru Uniunea Europeană. Este clar că avem de ales între partide tradiționale, partide care vin cu soluții, și partide populiste, extremiste, care vin cu sloganuri, dar nu cu soluții.”
Întâlnirea informală de la Sibiu a fost și un bun prilej de a discuta despre nominalizările pentru conducerea instituțiilor europene. Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat că și-ar nominalizări până în luna iunie, de aceea va convoca o nouă întâlnire cu liderii după alegerile pentru Parlamentul European: „Aş vrea să anunţ că, după alegerile europarlamentare, pe 28 mai, voi convoca o întâlnire cu toţi cei 28 de lideri UE pentru a începe procesul de nominalizări. Intenţia mea este să parcurg alegerea şefilor instituţiilor UE într-o manieră cumpătată, rapidă şi eficientă”, a spus președintele Consiliului European.
Justiția din România, în atenția liderilor europeni
Liderii PSD, principalul partid de guvernare, au fost ocoliți la Sibiu chiar și de familia socialiștilor europeni care au decis să aibă întâlnirea în marja summit-ului fără prezența vreunui reprezentant al partidului condus de Liviu Dragnea. Liderii europeni au punctat din nou abaterile României de la respectarea statului de drept, Întrebat la sosirea în Piața Mare din Sibiu când va fi României gata pentru aderarea la spațiul Schengen, premierul olandez, Mark Rutte, a răspuns: „România va fi admisă când vă veţi conforma tuturor regulilor statului de drept şi ale democraţiei. Deocamdată, nu mergeţi în direcţia corectă.„
Și președintele francez, Emmanuel Macron, a vorbit despre situația justiției în România: „Cred că există decizii luate de guvernul român care au dus la fragilizarea statului de drept. Comisia Europeană a avut ocazia de a spune acest lucru şi suntem vigilenţi în această privinţă. (…)Consider pentru România, pentru poporul român, că a fi un stat puternic în UE, a respecta toate valorile UE, inclusiv independenţa justiţiei şi tot ce constituie statul de drept, este un element foarte important pentru popor„, a declarat Macron în cadrul conferinţei de presă de după încheierea summit-ului.
Declarații de dragoste pentru Sibiu
Summit-ul de la Sibiu a fost considerat un succes atât de șefii de state prezenți în in inima Transilvaniei, cât și de liderii UE.
Cancelarul Germaniei, Angela Merkel a avut cuvinte frumoase pentru Sibiu: “Cred că acest oraş este un simbol pentru schimbările puternice din Europa, pentru că avem minoritatea germană care trăieşte foarte bine cu românii. Am discutat despre problemele UE, putem discuta unii cu alţii cu două săptămâni înainte de alegerile europene despre toate subiectele.
Donald Tusk și-a arătat mulțumirea pentru ce s-a petrecut la Sibiu, într-un discurs ținut, din nou, în limba română, într-o declarație comună de presă cu Klaus Iohannis și Jean-Claude Juncker: “Când ne-am întâlnit în ianuarie (n.r. la București), am vorbit din suflet despre România, pentru că am convingerea că sunteţi remarcabili. Aţi organizat un summit excepţional, puteți fi mândri de munca depusă. Pur și simplu m-am îndrăgostit de Sibiu, toată lumea s-a îndrăgostit de dumneavoastră.”