Strategia Comisiei Europene privind egalitatea de gen
Violența bazată pe gen, diferențele de remunerare și accesul dificil al femeilor în poziții de conducere sunt principalele probleme vizate de noua strategie privind egalitatea de șanse.
Lica Manolache, 08.03.2020, 23:43
Comisia Europeană și-a prezentat joi strategia privind egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați în Europa pentru perioada 2020-2025. Potrivit Comisiei, niciun stat membru nu a realizat egalitatea de gen, iar progresele sunt lente. Disparitățile de gen persistă în ocuparea forței de muncă, remunerarea, îngrijirea și pensiile.
3 din 10 femei, supuse violenței fizice sau sexuale
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, consideră că Europa nu poate beneficia doar de jumătate din potențialul ei: Egalitatea de gen este un principiu fundamental al Uniunii Europene, dar nu este încă o realitate. În afaceri, în politică și în societate în ansamblul său, ne putem valorifica întregul potențial doar dacă folosim toate aptitudinile și întreaga diversitate. Nu este suficient să utilizăm doar jumătate din populație, jumătate din idei sau jumătate din energie. Prin Strategia privind egalitatea de gen, vom susține cu fermitate realizarea de noi progrese și accelerarea ritmului acestora pentru a promova egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați.”
Pentru a elimina disparitățile dintre sexe strategia Comisiei a definit un set de acțiuni. Un din principalele probleme este violența împotriva femeilor din statele membre. Potrivit Comisiei Europene, 33 % din femei au fost supuse violenței fizice și/sau sexuale, în timp ce 55 % au fost hărțuite sexual.
Bărbații continuă să fie mai bine plătiți deât femeile în UE
Strategia Executivului comunitar solicită adoptarea de măsuri juridice de incriminare a violenței împotriva femeilor, prin extinderea domeniilor de criminalitate în care armonizarea legislativă este posibilă în întreaga Europă la formele specifice de violență împotriva femeilor, inclusiv hărțuirea sexuală, abuzul asupra femeilor și mutilarea genitală feminină. Comisia are în vedere și violența online care vizează femeile, astfel că va propune un act legislativ privind serviciile digitale care să clarifice ce măsuri se așteaptă din partea platformelor pentru a combate activitățile ilegale online.
Diferențele de salarizare sunt în continuare o problemă în spațiul comunitar. În medie, femeile câștigă în medie cu 16 % mai puțin decât bărbații. Comisia Europeană a lansat joi o consultare publică privind transparența salarială și va prezenta măsuri obligatorii până la sfârșitul anului 2020.
Jumătate din conducerea Comisiei Europene va fi formată din femei
O altă problemă aflată în vizorul instituției europene este subreprezentarea femeilor în pozițiile de conducere, inclusiv în cele mai mari întreprinderi din Uniune, unde doar 8 % din directorii generali sunt femei, reiterează Comisia Europeană. Executivul comunitar susține adoptarea propunerii din 2012 privind echilibrul de gen în consiliile de administrație ale întreprinderilor și va promova participarea femeilor în politică, inclusiv la viitoarele alegeri europarlamentare din 2024. Până la finalul aceluiași același an, Comisia își propune să atingă un echilibru de gen de 50 % la toate nivelurile propriei conduceri.
Comisarul pentru egalitate, Helena Dalli, explică de ce este necesară o strategie privind egalitatea de șanse: Pentru a realiza egalitatea, nu trebuie să luăm ceva de la unii, pentru a le da altora. Egalitatea este o resursă infinită, de care putem beneficia cu toții. Discriminarea are un preț atât pentru victime, cât și pentru societate în ansamblul său, din cauza lipsei recunoașterii personale, a absenței meritocrației, precum și a irosirii talentelor și a pierderii potențialului de inovare. Prin Strategia privind egalitatea de gen, ancorăm egalitatea de gen în centrul procesului de elaborare a politicilor UE. Obiectivul nostru este să asigurăm că femeile, în loc să fie nevoite să depășească piedici suplimentare pentru a beneficia de ceea ce în cazul bărbaților este de la sine înțeles, își pot valorifica întregul potențial.”