Știrile false, o problemă pentru democrație
Fenomenul fake news este perceput ca o amenințare pentru democrație de peste 80% dintre europeni.
Lica Manolache, 24.03.2018, 16:24
Eurobarometrul realizat de Comisia Europeană arată că 85% dintre respondenți consideră că știrile false (fake news) sunt o problemă în țara în care locuiesc, iar 83% le percep ca pe o problemă pentru democrație în general. 37% dintre europeni susțin că dau de știri false zilnic sau aproape zilnic, iar 71% din totalul respondenților consideră că pot distinge știrile false.
Media tradiționale rămân cele mai de încredere surse de informare pentru europeni. Posturile de radio au fost numite ca cea mai de încredere sursă (70%), urmate de posturile de televiziune (66%) și de presa scrisă (63%). În ceee ce privește sursele de informare din mediul online, există diferențe mari între grupele de vârste.
Tinerii, mai încrezători în informațiile accesate pe internet
47% dintre europeni cred știrile și informațiile accesate prin intermediul ziarelor și revistelor online. 60% dintre europenii cu vârtse între 15-24 ani au încredere în publicațiile online, însă procentul scade pe fiecare segment de vârstă, ajungând la 34% pentru cetățenii trecuți de 55 de ani. Știrile publicate în rețelele sociale și prin aplicațiile de mesagerie se bucură de încrederea a numai 36% dintre tineri, iar procentul scade sub 20% la europenii de peste 55 ani, media UE fiind de 26%.
Românii cred șririle din rețelele sociale
Cu un procent de 59% dintre respondenți, România se află pe prima poziție în blocul comunitar la numărul de cetățeni care sunt înclinați să creadă știrile și informațiile accesate prin intermediul rețelelor sociale și a aplicațiilor de mesagerie. La polul opus se află Austria unde numai una din cinci persoane are încredere în ștrile accesate prin mediile menționate.
În privința surselor tradiținale de informare, numai 19% dintre români tind să nu aibă încredere în informațiile ascultate la radio, însă 15% dintre cei chestionați au răspuns cu ‘nu știu. România atinge media europeană la încrederea în știrile și informațiile transmise de televiziuni, cu 66% încredere. Totuși, unul din trei români nu consideră posturile de televizuni ca o sursă de încredere. Informațiile din presa tipărită obțin încrederea a numai 45% dintre compatrioți.
Studiul a fost realizat în toate cele 28 de state ale Uniunii Europene, în luna februarie și au fost intervievate 26.576 de persoane cu vârsta de peste 15 ani.