Start pentru alegerile europarlamentare
Alegerile pentru Parlamentul European au debutat cu scrutinele din Olanda și Marea Britanie, în timp ce românii sunt așteptați, duminică, la urne.
Lica Manolache, 24.05.2019, 19:29
Votul pentru noua configurație a Parlamentului European a debutat, joi, în Marea Britanie și Olanda. Dacă britanicii vor dezvălui rezultatul alegerilor duminică, în Regatul Țărilor de Jos, social-democrații lui Frans Timmermans (PvdA), candidatul socialiștilor europeni la funcția de președinte al Comisiei Europene, au obținut o victorie neașteptată în scrutinul european, conform exit-poll-urilor. Pe locul al doilea s-au clasat liberalii premierului Mark Rutte (VVD) și partidul creștinilor-democrați (CDA). Vineri sunt așteptați să voteze europenii din Irlanda şi Cehia.
Românii din țară și de peste hotare sunt așteptați la urne, duminică, atât pentru alegerile europarlamentare, cât și pentru referendumul privind justiția convocat de președintele Klaus Iohannis. Astfel, alegătorii vor primi un buletin de vot pentru Parlamentul European și alte două cu întrebările adresate în cadrul referendumului. Cele trei buletine de vot vor fi introduse în trei urne separate, iar introducerea unui buletin de vot în altă urnă decât cea destinată, nu atrage nulitatea acesteia, conform precizărilor Biroului Electoral Central.
Unde pot vota românii din țară și străinătate
În cadrul scrutinului pentru Parlamentul European, românii pot alege dintre 13 formațiuni politice (partide sau alianțe) și trei candidați independenți. Cetățenii de pe teritoriul României care se află în ziua alegerilor într-o altă localitate decât cea în care sunt înscriși în lista electorală pot să își exercite dreptul de vot în localitatea respectivă, la orice secție de votare, fiind înscriși pe listele suplimentare de către președintele biroului electoral al secției de votare, pe baza actului de identitate. Românii din afara granițelor au la dispoziție 441 secţii de votare ce pot fi găsite pe harta interactivă pusă la dispoziție de Ministerul Afacerilor Externe.
Ce spun sondajele din România
Sondajele dinaintea alegerilor, deseori contestate de reprezentanții partidelor politice, arată o luptă strânsă între PNL, partidul din opoziție cu cei mai mulți parlamentari, și PSD, principala formațiune din coaliția aflată la guvernare. Alianța 2020, formată din USR și PLUS, partidul fostului premier și comisar european, Dacian Cioloș, se află pe poziția a treia în cele mai recente sondaje.
Pro România, partidul fostului premier social democrat Victor Ponta, și ALDE, liberalii din coaliția de guvernare, sunt creditați cu șanse reale de a obține mandate pentru forul legislativ european. PMP, formațiunea fostului președinte al României, Traian Băsescu, și UDMR, partidul etnicilor maghiari, se află, conform sondajelor, în jurul pragului de 5% care permite prezența în viitorul Parlament European.
România va avea 32 de mandate de deputați în Parlamentul European, urmând să mai primească unul, prin redistribuire, după retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană.