Standardul european de obligațiuni verzi
UE aplică primul standard pentru obligațiuni verzi, cu ajutorul căruia va obține mai multă transparență și va descuraja practicile de tip greenwashing.
Lica Manolache, 06.10.2023, 12:58
Uniunea Europeană va avea un standard pentru obligațiunile verzi, un demers unic la nivel global, după cum informează Parlamentul European. Obligațiunile verzi nu vor mai permite companiilor sau altor entități să se prezinte mai ecologice decât sunt în realitate, așa-numitul greenwashing.
Dar ce sunt obligațiunile verzi? Create pentru a sprijini proiecte legate de climă sau de mediu, obligațiunile verzi pot finanța investiții, proiecte, cheltuieli sau active care adresează probleme ecologice. Obligațiunile sunt folosite de guverne și companii pentru a finanța tranziția către o economie mai durabilă, implicit pentru reducerea emisiilor de carbon.
Piața de obligațiuni verzi, în creștere
Tranzacțiile de obligațiuni verzi au crescut cu aproximativ 50% la nivel mondial, inclusiv în blocul comunitar, în perioada 2015-2020. Totuși, ele au reprezentat mai puțin de 4% din totalul obligațiunilor emise. Obiectivele din Pactul verde european, dar și cele asumate prin Acordul de la Paris au nevoie de o creștere rapidă a pieței de astfel de obligațiuni.
Pentru a mări cota de piață a acestora este nevoie și de un standard omogen ce poate fi aplicat în toate țările membre ale UE. Totodată, prin noul standard se va obține mai multă transparență în ceea ce privește investițiile, ceea ce va împiedica entitățile comerciale să mai apeleze la greenwashing.
Toți banii strânși prin obligațiuni emise conform standardului european de obligațiuni verzi trebuie investiți în activități care respectă taxonomia UE pentru activitate durabilă, comunică forul legislativ european
Odată ce entitățile vor emite obligațiuni verzi, ele vor fi obligate prin acest nou standard să ofere informații despre modul în care vor fi utilizate fondurile obținute și cum vor ajuta aceste investiții la atingerea obiectivelor din planul de tranziție către practici mai ecologice.
Eurodeputatul Bilijana Borzan, despre produse sustenabile și greenwashing / Sursa: Parlemntul European (YouTube) – subtitrare în limba română
Etichetele înșelătoare, vizate de propunerile Comisiei Europene
Fenomenul greenwashing este foarte răspândit în practicile companiilor, după cum arată un studiul al Comisiei Europene din 2020. Astfel, peste jumătate dintre declarațiile de mediu examinate în cadrul studiului s-au dovedit a fi vagi, înșelătoare sau nefondate (53,3%), în timp ce 40 % nu au fost susținute cu dovezi.
Lipsa unor reguli comune pentru companiile care adoptă declarații de mediu voluntare generează dezinformare și creează un inechitate pe piața comună, ceea ce afectează companiile cu adevărat sustenabilitate. Drept urmare, Executivul european a venit în luna martie cu o propunere pentru criterii comune pentru combaterea dezinformării ecologice și a declarațiilor de mediu înșelătoare.
Livrare cu compensare a emisiilor de CO₂, acest articol conține 30% din plastic reciclat sau produse de protecție solară care protejează oceanele. Declarațiile de acest tip vor fi vizate de propunerea, la fel ca toate cele care fac referire șa impactul asupra mediului, la aspectele sau performanța de mediu a unui produs, serviciu sau chiar comerciant.
Totodată, declarațiile de mediu comunicate către consumatori vor fi verificate în mod independent și trebuie susținute cu dovezi științifice.
Măsurile UE de combatere a practicilor de tip greenwashing / Sursa: Comisia Europeană (YouTube) – video în limba engleză