Spre un transport mai verde în UE
Comisia Europeană a lansat strategia pentru un transport mai verde cu ținte ambițioase în privința emisiilor, dar și a deceselor din trafic.
Lica Manolache, 10.12.2020, 22:48
Comisia Europeană a prezentat strategia privind transporturile din UE, un domeniu contribuie cu aproximativ 5 % la PIB-ul UE și care asigură peste 10 milioane de locuri de muncă în Europa, sistemul de transport este esențial pentru întreprinderile europene și pentru lanțurile de aprovizionare mondiale.
Documentul identifică de 82 de inițiative în 10 domenii-cheie de acțiune. Pentru ca transportul să devină mai sustenabil, vor fi stimulate adoptarea vehiculelor, navelor și aeronavelor cu emisii zero, a combustibililor regenerabili și cu emisii scăzute de carbon și a infrastructurii aferente prin instalarea a 3 milioane de puncte publice de încărcare până în 2030.
O altă măsură vizează mobilitatea interurbane și urbane prin dublarea traficului feroviar de mare viteză și dezvoltarea unei infrastructuri suplimentare pentru biciclete în următorii 10 ani.
Drone și aeronave fără pilot pentru o mobilitate mai inteligentă
Transportul va deveni mai inteligent cu ajutorul noilor tehnologii și al digitalizării. Documentul menționează transformarea mobilității multimodale conectate și automatizate în realitat, oferind pasagerilor posibilitatea să cumpere bilete pentru călătorii multimodale sau asigurând o trecere fără probleme a mărfurilor de la un mod de transport la altul.
Va fi acordat sprijin pentru implementarea dronelor și a aeronavelor fără pilot la bord, precum și altor acțiuni care vizează construirea unui spațiu european comun al datelor privind mobilitatea.
Siguranța este o altă prioritate, mai cu seamă cel rutier, de aceea strategia să mărească securitatea transporturilor la nivelul tuturor modurilor, inclusiv prin reducerea la aproape la zero a deceselor în următorii 30 de ani.
Emisii zero pentru transportul de călători și marfă
Strategia propune o serie de obiective pentru toate stele membre împărțite în trei etape. Astfel, până în anul 2030, vor fi puțin 30 de milioane de autoturisme cu emisii zero vor fi în exploatare pe drumurile europene, traficul feroviar de mare viteză se va dubla, iar călătoriile colective programate pentru deplasări cu o lungime de sub 500 de km vor trebui să fie neutre din punctul de vedere al carbonului.
În următorul deceniu, 100 de orașe europene vor fi neutre din punct de vedere climatic și navele maritime fără emisii vor fi gata pentru a efectua curse. Peste alți cinci ani, navele maritime cu emisii zero vor fi pregătite pentru lansarea pe piață.
Până în 2050, aproape toate autoturismele, furgonetele, autobuzele și vehiculele grele noi vor avea emisii zero și traficul feroviar de marfă se va dubla, conform Comisiei Europene. De asemenea, va exista o rețea transeuropeană de transport multimodală deplin operațională, pentru un transport sustenabil și inteligent, cu conectivitate de mare viteză.