Speranța de viață în Uniunea Europeană
România se află printre statele membre ale UE cu cea mai scăzută speranță de viață, dar media este în creștere, potrivit Eurostat.
Lica Manolache, 13.05.2024, 15:00
România are a treia cea mai mică speranţă de viaţă din UE cu o medie de 76,6 ani, arată datele publicate săptămâna trecută de Eurostat. În spatele țării noastre se situează numai Letonia cu o medie de 75,9 ani și Bulgaria cu 75,8 ani. În general, statele cu cea mai mică speranță de viaţă sunt cele din Europa de Est şi ţările baltice, în timp ce ţările din Marea Mediterană, Scandinavia şi Europa Centrală au cea mai mare speranţă de viaţă.
Spania, țara UE cu cea mai ridicată speranță de viață
Între cele 27 de state membre, Spania a înregistrat cea mai mare speranță de viață la finalul anului 2023, cu 84 de ani, în timp ce media Uniunii Europene s-a situat la 81,5 ani. Spania este urmată îndeaproape de Italia (83,8 ani) şi de Malta (83,6 ani). De altfel, 15 țări din blocul comunitar au o speranță de viaţă la naştere peste media UE, în timp ce 12 state se situează sub aceasta.
Însă, potrivit acelorași date oferite de Eurostat, România a înregistrat cea mai mare creştere a speranței de viaţă din 2019 şi până în 2023 cu un avans de un an. Speranța de viață a mai rescut semnificativ și în alte cinici țări europene. Astfel, în spatele țării noastre se situează Lituania cu un avans de 0,8 ani, urmată de Bulgaria, Cehia, Luxemburg şi Malta, toate cu o creștere de 0,7 ani.
Șase state au înregistrat un declin al speranței de viață
De cealaltă parte se situează Austria şi Finlanda, state în care speranța de viaţă a scăzut la finalul anului trecut cu 0,4 ani. De asemenea, Estonia şi Olanda au înregistrat un declin al speranței de viață de 0,2 ani, în timp ce Germania și Grecia a scăzut cu 0,1 ani.
Prin comparație cu 2019, an de referinţă pentru stabilirea comparaţiilor din cauza pandemie de COVID-19, 18 ţări din UE şi-au mărit speranţa de viaţă. Aceasta a rămas neschimbată în Spania și Croația și a scăzut în cele șase state membre enumerate mai sus.
Femeile din România au o speranță de viață superioară celei a bărbaților
În ceea ce privește situația pe sexe, datele Eurostat pentru 2022 arătau că femeile din Uniunea Europeană trăiesc în medie 83,3 ani, adică cu aproape 5,5 ani mai mult decât bărbații europeni (77,9 ani).
Cele mai mari diferențe la acest capitol se înregistrează în Letonia, unde femeile trăiesc cu 10 ani mai mult decât bărbații, urmată de Estonia și Lituania, ambele cu o diferență de 8,7 ani și. Pe a patra poziție se afla România unde femeile trăiesc în medie cu aproape 8 ani mai mult decât bărbații.
N