Sondaj privind sportul și activitatea fizică în statele UE
Cel mai recent sondaj Eurobarometru special arată că 49% dintre europeni fac mișcare. România este mult sub media celor 27 de state membre.
Lica Manolache, 21.09.2022, 16:36
Cu câteva excepții, performanțele sportului românesc au lipsit în ultimii ani. Tenisul, mai cu seamă prin reușitele Simonei Halep, recentele recorduri mondiale ale înotătorului David Popovici, precum și medaliile obținute în câteva sporturi olimpice au mai adus bucuria fanilor sportului din țara noastră. Putem spune, însă, că situația sportului românesc de performanță reflectă ceea ce se întâmplă la nivelul populației, dacă privim datele sondajului Eurobarometru special, publicat pe 19 septembrie.
Aproape toți românii de peste 40 de ani nu fac sport
Întrebați cât de des fac exerciții fizice sau sport, 8 din 10 respondenți români au spus rareori (18%) sau niciodată (62%). Situația este și mai gravă în rândul populației de peste 40 de ani, unde circa 90% au răspuns cu niciodată sau rareori. România se situează mult sub media UE, unde doar 45% au declarat că niciodată nu fac exerciții fizice sau sport, în timp ce o treime dintre respondenții din cele 27 de state membre au răspuns cu oarecare regularitate (18% în România).
Mai bine de jumătate dintre români (52%) nu practică niciodată nici alte activități fizice (mersul cu bicicleta, dansul, grădinăritul etc.), comparativ cu 31% media europeană. Din nou, cele mai mari cifre se înregistrează în rândul populației mai vârstnice: 75% dintre românii cu vârste cuprinse între 40 și 54 de ani, respectiv 84% dintre cei cu vârsta de peste 55 de ani. Totodată, jumătate dintre europeni au declarat că practică aceste activități în mod regulat sau cu oarecare regularitate, față de 27% în România.
Românii fac exerciții fizice acasă, europenii în aer liber
Cei mai mulți respondenți români care practică sport sau alte activități fizice (58%) desfășoară aceste activități acasă (37% media UE), în timp ce majoritatea europenilor (47%) fac sport în aer liber (22% în România). Sondajul, notează Comisia Europeană, arată că principalul motiv care îi determină pe oameni să fie activi este îmbunătățirea stării de sănătate (54%), urmată de dorința de îmbunătățire a condiției fizice (43%) și de relaxare (39%). La aceeași întrebare cu mai multe răspunsuri posibile, doar 31% dintre români spun că fac sport sau activitate fizică pentru a-și îmbunătăți sănătatea, 25% pentru ameliorarea condiției fizice și 26% pentru relaxare.
Tot Comisia Europeană mai observă că jumătate dintre europeni și-au redus nivelurile de activitate sau chiar au încetat complet mișcarea în timpul pandemiei de COVID-19. O treime dintre respondenții din cele 27 de state membre au declarat că au fost în continuare activi fizic, dar au făcut sport mai rar (23% în România), iar 18% au spus că nu au mai fost activi în timpul pandemiei (25% în România).
Săptămâna europeană a sportului debutează vineri
Margaritis Schinas, vicepreședinte pentru promovarea modului de viață european, a declarat după publicarea sondajului: Sportul joacă un rol important în construirea unor societăți bazate pe coeziune, una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă Europa în prezent. Am ajuns deja la milioane de oameni prin intermediul inițiativelor noastre, dar sondajul Eurobarometru de astăzi ne arată că trebuie să continuăm să găsim noi modalități de a-i motiva pe europeni să devină activi.
Una dintre aceste modalități este Săptămâna europeană a sportului ce va avea loc între 23-30 septembrie. Am lansat câteva inițiative valoroase pentru a-i încuraja pe oameni să fie mai activi, iar Săptămâna europeană a sportului, care va începe la sfârșitul acestei săptămâni cu evenimente și acțiuni în fiecare colț al Europei, este una dintre ele. Prin colaborarea cu statele membre și cu parteneri din familia sportivă europeană, de la sportivi la antrenori și cluburi de masă, cu accent special asupra tinerilor în cadrul acestui An european al tineretului, vom utiliza din nou Săptămâna sportului pentru a-i încuraja pe toți europenii să se implice în activități fizice, a spus Mariya Gabriel, comisar pentru educație și tineret.
Comisia Europeană lansează sondajul Eurobarometru special privind sportul pentru a monitoriza tendințele în ceea ce privește participarea la activități sportive și fizice, inclusiv nivelurile de activitate fizică în statele UE. Precedente sondaje de acest fel au fost realizate în 2013 și 2017.