Sondaj privind răspunsul UE la epidemia de COVID-19
Majoritatea europenilor nu sunt mulțumiți de răspunsul UE în fața pandemiei de coronavirus și au întâmpinat probleme financiare în ultimele luni.
Lica Manolache, 26.05.2020, 23:46
UE ar trebui să aibă mai multe competențe pentru a face față crizelor precum pandemia de coronavirus, potrivit studiu comandat de Parlamentul European. La sfârșitul lunii aprilie, șapte din zece respondenți (69%) doresc ca un rol mai important al Uniunii în abordarea unor astfel de crize.
Cei mai mulți susținători ai unui rol mai mare al UE sunt respondenții din Portugalia (87%), Irlanda (81%), România (79%), Bulgaria (78%), Italia și Grecia (77%). La polul opus se situează Cehia (43%) și Suedia (48%).
Cetățenii europeni, nemulțumiți de solidaritatea între statele UE
Aproape șase din zece respondenți (57%) nu sunt mulțumiți de nivelul de solidaritate între statele membre ale UE în timpul pandemiei, inclusiv 22% care nu sunt deloc mulțumiți. Cel mai scăzut nivel de mulțumire față de solidaritatea între țările UE se înregistrează în Italia (16%) și Spania (21%), statele europene cele mai afectate de epidemia de COVID-19, urmate de Grecia (22%). Doar o treime din respondenți (34%) sunt mulțumiți, cel mai ridicat sprijin fiind înregistrat în Irlanda (59%), Danemarca și Olanda (ambele cu 47%).
Trei sferturi dintre europeni (74%) au auzit despre măsurile sau acțiunile inițiate de UE pentru a răspunde la efectele pandemiei, dar numai 42% dintre aceștia sunt mulțumiți de aceste măsuri până în prezent. România se află peste media europeană cu un procent de 50%. În același timp, 52% dintre cei care cunosc inițiativele UE în această criză declară că nu sunt mulțumiți de măsurile luate până în prezent.
Ca răspuns la pandemie, cetățenii europeni ar fi dorit ca UE să se concentreze în primul rând pe asigurarea unor materiale medicale suficiente pentru toate statele membre ale UE, pe alocarea fondurilor de cercetare pentru dezvoltarea unui vaccin, pe sprijinul financiar direct acordat statelor membre și pe îmbunătățirea cooperării științifice între statele membre.
Șase din zece cetățeni s-au confruntat cu dificultăți financiare
Cea mai mare parte respondenților (58%) la sondajul comandat de Parlamentul European au afirmat că au întâmpinat dificultăți financiare în încă de la începutul pandemiei. Problemele includ pierderea de venituri (30%), șomajul sau șomajul parțial (23%), utilizarea economiilor personale mai devreme decât se planificase (21%), dificultățile de plată a chiriei, a facturilor sau a împrumuturilor bancare (14%), precum și dificultățile în ceea ce privește procurarea unor mese corespunzătoare și de calitate (9%). Unul din zece respondenți a declarat că a trebuit să solicite ajutor financiar din partea familiei sau a prietenilor, iar 3% dintre respondenți au intrat în faliment.
Cele mai mari probleme financiare au întâmpinat cetățenii din Ungaria, Bulgaria, Grecia, Italia și Spania cele, în timp ce respondenții din Danemarca, Olanda, Suedia, Finlanda și Austria au raportat cele mai puține probleme.
Sondajul a fost efectuat online, de către Kantar, în perioada 23 aprilie-1 mai 2020, pe un eșantion de 21,804 de respondenți din 21 state membre ale UE.