Sondaj privind percepția europenilor asupra antisemitismului
Majoritatea românilor nu crede că antisemitismul este o problemă în țara noastră, dar consideră că Holocaustul nu este predat suficient în școli.
Lica Manolache, 27.01.2019, 18:50
În fiecare an, la data de 27 ianuaruie, este marcată Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului. Cu acest prilej, Comisia Europeană a publicat, sâmbătă, rezultatele unui sondaj Eurobarometru privind percepția europenilor asupra antisemitismului. Datele arată diferențe mari între țara noastră și media statelor UE.
Doar 1 din 4 români consideră că antisemitismul e o problemă în România
Astfel, 67% dintre respondenți consideră că antisemitismul nu este o problemă în România, față de numai 43% media europeană. 1 din 2 europeni este de părere că antisemitismul e o problemă, față de numai 23% dintre români.
Întrebați dacă cred că antisemitismul a crescut în ultimii cinci ani, 40% dintre români consideră că a rămas la fel, aproape identic cu media statelor UE (39%). Doar 6% dintre respondenți au văzut o creștere, mult sub media UE de 36%. 1 din 4 români au răspuns cu “Nu știu”, în timp ce 29% consdieră că antisemitismul a scăzut.
Negarea Holocaustului și antisemitismul online, considerate o problemă în statele UE
Dintre situațiile în care pot apărea manifestări antisemite, 39% dintre români văd o problemă în persoanele care neagă genocidul evreilor, Holocaustul (53% media UE). Antisemitismul pe internet și în rețelele de socializare este considerat o problemă de către 42% dintre români (51% media UE), iar 40% dintre respondenți au considerat o problemă vandalizarea clădilrilor evreiești și grafitti-urile antisemite (51 media UE).
Aproape 1 din 3 români (29%) este de părere că modul în care sunt percepuți evreii este influențat de conflictele din Orientul Mijlociu, comparativ cu 54% – media europeană. Datele sondajului Eurobarometru mai arată că 53% dintre români consideră că Holocaustul nu este predat suficient în școli, față de 42% – media UE.
Frans Timmermans: “Ura este din nou o unealtă politică”
Prim vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, conideră că discriminarea și abuzul comunităților evreiești e în creștere din cauza valului de extremism prezent în politica europeană:
“Din păcate, antisemitismul încă își face simțită prezența nefastă peste tot în Europa. În timp ce ura a devenit din nou o unealtă politică, comunitățile noastre evreiești trăiesc deseori în teamă de discriminare, violență și abuz. De fiecare dată când respectul mutual și toleranța sunt contestate, antisemitismul va crește. Așadar, este esențial ca fiecare cetățean european să cunoască și să înțeleagă ororile pe care antisemitismul le-a provocat în istorie. În timp ce ultimii supraviețuitori ai Holocaustului se sting din viață, responsabilitatea de a păstra memoria acestor pagini întunecate din istorie vie cade pe umerii noștri și ai generațiilor viitoare.”
Președintele și Guvernul au trasmis mesaje de sprijin în lupta cu antisemitismul
Și Guvernul României a transmis un comunicat prin care “reiterează angajamentul pentru lupta împotriva antisemitismului şi pentru a incrimina negarea Holocaustului şi incitarea la antisemitism”. Executivul de la București a mai subliniat că țara noastră promovează combaterea rasismului, intoleranţei, xenofobiei, populismului, antisemitismului şi descurajarea discursului bazat pe ură, în mandatul de președinte al Consiliului UE.
La rândul său, președintele Klaus Iohannis a decorat mai mulți supraviețuitori ai Holocaustului și a transmis un mesaj prin intermediul rețelelor sociale: “Onorăm victimele Holocaustului prin reafirmarea angajamentului nostru de a lupta împotriva antisemitismului, a rasismului şi a xenofobiei.”