Sondaj privind cunoștințele despre schimbările climatice
Banca Europeană de Investiții a realizat un sondaj la nivel mondial care a testa cunoștințele legate de schimbările climatice. România a obținut un punctaj sub media Uniunii Europene.
Lica Manolache, 09.07.2024, 22:49
Românii cunosc într-o bună măsură cauzele și consecințele schimbărilor climatice, dar au cunoștințe minime despre soluții, potrivit unui sondaj realizat de Banca Europeană de Investiții (BEI).
Respondenții din țara noastră au obținut un punctaj total de 5,77/10, sub media UE de 6,37/10. Participanții au răspuns la 12 întrebări și au fost primit note de la 0 la 10, unde 10 indică nivelul cel mai înalt de cunoștințe, se arată într-un comunicat al BEI.
Românii cunosc în bună parte cauzele schimbărilor climatice
Prima parte a sondajului a s-a axat pe definiția și cauzele schimbărilor climatice, iar românii au obținut un punctaj de 6,83/10, față de 7,21/10, media UE.
Majoritatea respondenților din țara noastră (70%) au selectat definiția corectă a schimbărilor climatice („O schimbare pe termen lung a modelelor climatice la nivel global”), în timp ce numai 5% consideră că schimbările climatice sunt o farsă.
72% știu că principalele cauze ale schimbărilor climatice sunt activitățile umane, precum defrișările, agricultura, industria și transporturile. Dar, 20% consideră că schimbările climatice sunt provocate de fenomene naturale extreme, precum erupțiile vulcanice și valurile de căldură, iar 9 % consideră că sunt cauzate de gaura de ozon.
Ce știu românii despre impactul schimbărilor climatice
La doilea set de întrebări, cel despre consecințele schimbărilor climatice, românii au obținut un punctaj de 6,90/10 puncte, departe de media UE (7,65/10).
Astfel, 80% dintre respondenți au spus că schimbările climatice agravează foametea la nivel mondial prin afectarea randamentului culturilor ca urmare a condițiilor meteorologice extreme. Peste două treimi dintre români (68%) știu că acestea au un impact negativ asupra sănătății umane.
Totodată, numai 57 % dintre români au răspuns corect că nivelul global al mării este în creștere din cauza schimbărilor climatice. Alți 20 % dintre cei chestionați cred că este în scădere, iar 23 % spun că schimbările climatice nu au niciun impact specific asupra nivelului mării.
Impactul schimbărilor climatice asupra migrației, cu strămutări forțate mai mari la nivel mondial, este cunoscut de către 66% dintre români.
Românii, dar și europenii, corijenți la cunoașterea acțiunilor pentru diminuarea schimbărilor
Ultimul calup al sondajului BEI, cel de dedicat cunoștințelor acțiunile care pot contribui la atenuarea schimbărilor climatice, a adus României cel mai mic punctaj 3,59/10. Media UE s-a situat la 4,25/10 ceea ce arată un nivel scăzut al cunoștințelor la nivelul întregului bloc comunitar.
Totuși, 69% dintre respondenții români știu că folosirea unor produse reciclabile poate contribui la atenuarea schimbărilor climatice. De asemenea, 64 % au menționat corect că folosirea transportului în comun în locul mașinilor personale este o altă soluție.
În schimb, doar 35% (44% media UE) știu că și o mai bună izolare termică a clădirilor poate fi de ajutor. 27% dintre români (42% media UE) sunt conștienți de faptul că reducerea achizițiilor de haine noi ar putea fi de ajutor.
Doar 20 % dintre românii (26% media UE) au spus că reducerea limitei de viteză pe șosele ar ajuta la atenuarea schimbărilor climatic, și numai 6% știu că emisiile de CO2 sunt legate și de utilizarea digitală.
Sondajul BEI a inclus de participanți din 35 de țări, inclusiv Marea Britanie, SUA, China, Japonia sau India. Cele mai bune rezultate s-au înregistrat în urmată de Luxemburg (7,9/10) și de Suedia (6,96/10).