Sondaj Eurobarometru privind justiția
Românii au o încredere mai scăzută în sistemul de justiție față de majoritatea europenilor, dar văd mai puțină corupție în rândul autorităților decât aceștia, arată un sondaj Eurobarometru.
Lica Manolache, 24.07.2024, 15:39
Comisia Europeană a publicat cea de a cincea ediție a raportului anual privind statul de drept și, odată cu acesta, rezultatele unui sondaj Eurobarometru special privind percepția justiției în rândul populației UE. Potrivit acestuia, doar două treimi dintre respondenții din țara noastră (65%) cred că UE joacă un rol important în susținerea statului de drept din România față de 72% media europeană pentru fiecare stat în parte.
În ceea ce privește sistemul de justiție, 62% dintre români au spus că o instanță le poate susține drepturile, dacă acestea nu sunt respectate (75%). Mai puțin de jumătate dintre cei chestionați consideră că judecătorii sunt independenți și nu se află sub influența intereselor politice sau economice (48%, și 53% media UE).
57% dintre respondenți (58% media UE) spun că autoritățile publice și politicienii adesea nu respectă și nu aplică hotărârile judecătorești. În același timp doar 68% dintre români consideră procedurile judiciare prea îndelungate, mult sub media UE (84%).
Un alt capitol al sondajului Eurobarometru este cel legat de corupție. Aici, jumătate dintre români (51%) cred că autoritățile publice acordă contracte publice fără tratament preferențial pentru cei care oferă cadouri, donații către partide etc. (47% media UE).
69% dintre respondenții din țara noastră consideră că politicienii și funcționarii publici nu sunt suficient de transparenți în privința veniturilor, avuției sau a contactelor cu cei care au interesul de a influența anumite decizii (76% media UE).
Unul din cinci români (20%) este de părere că, în ultimii cinci ani, s-au îmbunătățit anchetele și pedepsele acordate în cazurile de corupție ale politicienilor și funcționarilor publici (14% media UE).
Sondajul mai relevă că percepția românilor față de mass-media este mai bună decât cea a majorității europenilor. Astfel, 23% dintre respondenți spun că libertatea presei de a critica politicienii și autoritățile s-a îmbunătățit (16% media UE). 29% dintre români văd și o îmbunătățire a diversității mijloacelor de informare în masă (22% media UE).
23% sunt de părere că accesul la informațiile deținute de autoritățile publice este mai ușor (16% media UE). Totodată, 21% dintre chestionați consideră că independența radiodifuziunii publice este mai mare (13% media UE).
Legat de Eurobarometrul publicat miercuri, Comisia Euorpană notează că 7 aproape 9 din 10 cetățeni ai UE consideră că este important ca toate statele membre ale UE să respecte valorile fundamentale ale UE. Executivul european mai subliniază că sentimentul de a se simți informat cu privire la valorile fundamentale ale UE s-a îmbunătățit semnificativ în multe țări. Astfel, 51 % dintre cetățenii UE se simt bine informați cu privire la valorile fundamentale ale UE și la statul de drept, comparativ cu 43% în 2019.