Sondaj Eurobarometru privind alegerile europene
Majoritatea românilor ar vota la scrutinul pentru alegerile europene. Valorile pe care Parlamentul European ar trebui să le apere, în opinia românilor, diferă prioritate față de cele numite de cei mai mulți europeni.
Lica Manolache, 17.04.2024, 21:34
Trei din zece români ar vota dacă alegerile europene ar avea loc săptămâna viitoare, potrivit unui sondaj Eurobarometru publicat miercuri. Astfel 74% dintre români spun că probabil ar vota la scrutinul pentru Parlamentul European ceea ce înseamnă o creștere de 19% față de sondajul realizat înainte de alegerile din 2019. La nivelul Uniunii Europene, 71% dintre cei chestionați au oferit același răspuns.
Interesul față de alegeri, în creștere
România înregistrează a doua cea mai mare creștere a intenției de vot din UE după Cehia care a crescut cu 28 de puncte procentual în ultimii cinci ani, de la 30% la 58%. Cele mai mari cifre ale intenţiei de vot s-au înregistrat în Danemarca (87%), Țările de Jos (86%) şi Suedia (81%). În medie, intenția de vot în cele 27 de state membre este cu 10% mai mare faţă de barometrul premergător europarlamentarelor din 2019.
În același timp, doar 60% dintre români și-au exprimat interesul faţă de alegerile din UE, procent identic cu media UE, dar în creştere cu 11 puncte procentuale faţă de toamna trecută.
Principalele teme care ar trebui să fie discutate în campania electorală pentru alegerile UE, spun românii, sunt sprijinul pentru economie şi pentru crearea de noi locuri de muncă (42% și 31% media UE), sănătatea publică (37% și 32 media UE), dar și lupta împotriva sărăciei şi excluziunii sociale (33%, aceeași în UE).
Contextul internațional sporește importanța votului pentru Parlamentul European
Întrebați ce valori ar trebui să apere cu prioritate Parlamentul European în următorii cinci ani, majoritatea respondenților din România au spus pacea pe primul loc (39%, față de 47% media UE), respectarea identităților naționale, a culturii şi tradițiilor în statele membre (26%, față de 15% media UE), solidaritatea între statele membre ale UE şi între regiunile sale (24% și 19% media UE). Dacă la nivelul Uniunii, al doilea răspuns a fost democrația (33%), doar 20% dintre români au numit aceeași valoare.
Peste două treimi dintre români (68%) sunt de părere că votul la alegerile europene este şi mai important în contextul internațional actual, din nou cu 13 puncte procentuale sub media UE (81%).
Totodată, 53% dintre românii chestionați și-ar dori ca Parlamentul European să joace un rol mai important pe viitor (56% media UE). De cealaltă parte, 37% ar vrea ca forul legislativ să joace un rol mai puţin important (28% media UE).
Românii își păstrează imaginea bună față de UE
80% dintre cetățenii din România (81% media UE) au o imagine pozitivă sau neutră față de Parlamentului European, în timp ce doar 19% au o imagine negativă (18 media UE). Jumătate dintre români (50%) au o imagine pozitivă asupra Uniunii Europene (47% media UE) și numai 16% au o imagine negativă (17%).
Sondajul Eurobarometru mai arată că 45% dintre români consideră că lucrurile se îndreaptă în direcţia corectă în UE, cu 13 puncte procentuale peste media UE (32%), în timp ce 41% susţin că lucrurile se îndreaptă într-o direcţie greşită (49% media UE).