Securizarea granițelor externe ale UE
Statele membre s-au angajat să sporească măsurile pentru reducerea numărului de migranți care ajung ilegal în Uniunea Europeană.
Lica Manolache, 11.02.2023, 13:35
Liderii statelor Uniunii Europene au convenit la reuniunea extraordinară a Consiliului European de la Bruxelles să pună în aplicare o nouă serie de măsuri pentru a împiedica migrația ilegală. Un punct de vedere în aceste sens a venit chiar de la șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen: “Vom acționa pentru a întări frontierele noastre externe și a preveni migrația ilegală.
Granița Bulgariei cu Turcia, vizată de măsurile UE
De altfel, liderii celor 27 de state au cerut Comisiei, în declarația finală a summit-ului, să aprobe un set de măsuri pentru un control mai eficient al frontierelor externe ale spațiului comunitar, dar și ofere cât mai repede finanțarea necesară pentru a ajuta statele membre să îşi întărească capacitățile şi infrastructurile de protejare a frontierelor. Printre măsurile de întărire a protecției infrastructurii avute în vedere se numără instalarea unor camere de supraveghere şi turnuri de pază cu supraveghere electronică la frontiera dintre Bulgaria și Turcia.
Deși ceruse alocarea a 2 miliarde de euro pentru construirea unui gard la frontiera Bulgariei cu Turcia, cancelarul Austrei, Karl Nehammer, s-a declarat mulțumit de soluțiile înaintate de Consiliu: ‘Avem angajamentul că toate ţările situate la frontierele externe vor fi luate în considerare de Comisie atunci când va fi vorba de protejarea acestor frontiere externe’, a spus liderul austriac, potrivit AFP, citată de Agerpres.
Planurile de acţiune ale Uniunii includ și rutele din Balcanii de Vest şi, respectiv, Mediterana Centrală, urmând să fie implementate măsuri și pentru rutele din Atlantic, Mediterana de Vest şi Mediterana de Est.
În schimb, șeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, a făcut un apel pentru a nu transforma Europa într-o fortăreață și a cerut acces pentru imigranții legali: “Trebuie să oferim căi de migraţie legală. Mai întâi, pentru că Europa are nevoie de migranţi. Şi, în al doilea rând, pentru că este cea mai bună modalitate de a trata cu partenerii noştri din lume.
Numărul de imigranți ilegali sosiți în UE în anii 2015-2023 / Date publicate de Consiliul European; Surse: Frontex și Ministerul de Interne al Regatului Spaniei
Președintele Iohannis: România nu se află pe rutele de migrațe, dar susține măsurile de securizare
Prezent la reuniunea de la Bruxelles, șeful statului român, Klaus Iohannis, a punctat că “migraţia este o provocare care reclamă un răspuns european comun, iar ca stat de la frontiera externă a Uniunii Europene, România s-a implicat activ în identificarea de soluţii constructive şi eficiente pentru combaterea migraţiei ilegale, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.
Totodată, președintele român a dorit să le reamintească liderilor europeni ceea ce a comunicat și după refuzul Austriei de a vota pentru includerea României și Bulgariei în spațiul Schengen, și anume că România nu face parte dintre țările aflate pe traseele de migrație. “Deşi ţara noastră nu este parte a niciunei rute de migraţie şi nici sursă de mişcări secundare, doreşte să contribuie cu experienţa recunoscută în securizarea frontierei externe şi combaterea migraţiei ilegale, a mai comunicat Palatul Cotroceni.
Migrația a revenit pe agenda liderilor UE după ce numărul de sosiri ilegale a crescut cu 64% în 2022, iar cel al cererilor de azil a înregistrat un avans de aproape 50%, la care se adaugă cele circa 4 milioane de refugiaţi ucraineni în statele UE.