Securitatea și economia UE, după rezultatul alegerilor din SUA
Oficialii europeni transmit avertizări asupra vulnerabilităților Uniunii Europene după rezultatul alegerilor prezidențiale din SUA.
Lica Manolache, 13.11.2024, 09:26
Liderii Uniunii Europene l-au felicitat pe Donald Trump pentru victoria în alegerile prezidențiale din SUA. Dar, revenirea republicanului la Casa Albă ar putea aduce noi provocări pentru securitatea și economia blocului comunitar.
Un avertisment a sosit chiar din partea Înaltului reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politica de securitate. Europa ar trebui să se pregătească pentru posibilitatea unei diminuări a sprijinului oferit de Washington, a transmis Josep Borrell într-un interviu acordat agenției EFE, citat de Agerpres.
„Nu ne putem gândi că umbrela protectoare a Statelor Unite va fi mereu deschisă şi că ne va garanta securitatea pe care, în primul și în primul rând, trebuie să ne-o garantăm singuri”, a mai declarat oficialul european aflat la Kiev pentru ultima oară din poziția de șef al diplomației UE.
Totodată, Borell a subliniat că UE și-a intensificat eforturile de a-și îmbunătăți capacitatea de apărare după invazia trupelor rusești în Ucraina din 2022: „Eu nu am avut nevoie ca Trump să ajungă la președinția SUA pentru a declara de la bun început că Europa trebuie să-şi asigure securitatea şi apărarea în mod mai autonom.”
La finele săptămânii trecute, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, aflată la summitul informal de la Budapesta, a declarat că Uniunea Europeană trebuie să îi transmită clar viitorului președinte american faptul că Rusia își întărește alianțele cu China, Iran și Coreea de Nord, în ideea de a-l încuraja pe viitorul președinte să mențină sprijinul acordat Ucrainei.
„Ceea ce cred că este cel mai important pentru noi să discutăm cu prietenii noştri americani este faptul că Rusia nu este doar o ameninţare la adresa Europei, ci o amenințare la adresa securității globale”, a afirmat șefa Executivului european.
Avertismente asupra bunăstării economiei UE au venit, marți, din partea Băncii Centrale Europene. Oficiali ai instituției au transmis, potrivit Reuters, că viitoarea administrație americană ar putea avea un impact negativ asupra creșterii economiei globale prin politicile sale protecționiste, iar Europa trebuie să fie mai bine pregătită pentru acest scenariu decât a fost în trecut.
Donald Trump a susținut în campania electorală că vor exista schimbări în ceea ce privește comerțul exterior, inclusiv o taxă de 10% pentru importurile din toate ţările şi un tarif de 60% pentru cele din China, măsuri ce ar trebui să contribuie la reducerea deficitul balanţei comerciale americane.
„Ceea ce știm este că tarifele semnificative la import care sunt vehiculate ar putea avea ramificații negative pentru economia mondială. Un nou război comercial este ultimul lucru de care avem nevoie astăzi, în contextul rivalităților geopolitice, în special între aliați”, a declarat guvernatorul Băncii Centrale a Finlandei, Olli Rehn, pentru agenția Reuters, citată de Agerpres.