Schimbările climatice, o problemă gravă pentru europeni
Cei mai mulți europeni consideră că schimbările climatice sunt o problemă gravă și acționează pentru a reduce efectele acestora, arată un sondaj Eurobarometru. Cifrele sunt considerabil mai mici în România.
Lica Manolache, 28.07.2023, 18:03
Luna iulie a adus temperaturi foarte de ridicate în Europa și incendii puternice de vegetație, în special în sudul continentului. Totodată, europenii s-au confruntat cu fenomene metrologice extreme – furtuni, inundații și chiar tornade – care au provocat pagube importante, inclusiv în mai multe localități din România. În acest context, Comisia Europeană publică rezultatele unui sondaj Eurobarometru privind modul în care europenii se raportează la schimbările climatice.
Sondajul arată că cel puțin 9 din 10 europeni (93%) consideră schimbările climatice cu care se confruntă lumea sunt o problemă gravă. În România, 84% din populație au aceeași părere, însă există diferențe de percepție considerabile ce pot fi constatate și la alte întrebări adresate în cadrul Eurobarometrului. Astfel, dacă 77% dintre cetățenii UE au răspuns că schimbările climatice reprezintă o problemă “foarte gravă, doar 54% dintre români au oferit același răspuns. Alți 13 dintre respondenții din țara noastră spun că schimbările climatice nu sunt o problemă gravă, față de numai 7% media UE.
Majoritatea respondenților din UE spun că tranziția spre o economie verde ar trebui accelerată (58%), în contextul creșterilor bruște ale prețurilor la energie și al îngrijorărilor legate de aprovizionarea cu gaze naturale după invadarea Ucrainei de către Rusia. În România, doar 36% dintre cei intervievați au avut aceeași opinie.
Sondajul mai arată că trei sferturi dintre cetățenii UE (75%) sunt de acord că acțiunile climatice vor duce la inovații ce vor face companiile din blocul comunitar mai competitive (59% în România). 73% dintre europeni sunt de acord că daunele cauzate de schimbările climatice implică costuri mult mai mari decât investițiile necesare pentru tranziția verde (53% în România).
Totodată, 88% dintre europeni sunt de acord că emisiile de gaze cu efect de seră ar trebui reduse la minimum, iar celelalte tipuri de emisii ar trebui compensate, astfel încât UE să poată deveni neutră din punct de vedere climatic cel târziu în 2050 (75% în România).
Susținerea esre la fel de mare și pentru alte acțiuni care ar reduce efectul schimbărilor climatice. Astfel, 87% dintre cei chestionați în UE consideră că este important ca UE să stabilească ținte ambițioase în ceea ce privește sporirea utilizării energiei din surse regenerabile (71% în România), iar 85% dintre europeni spun că este important ca UE să ia măsuri pentru îmbunătățirea eficienței energetice precum încurajearea oamenilor să-și izoleze locuințele, să-și instaleze panouri solare sau să-și cumpere automobile electrice (71% în România).
Datele sondajului arată că românii fac mult mai puține eforturi la nivel personal pentru a reduce consumul de resurse sau pentru a polua mai puțin. Dacă la nivelul UE 70% dintre cetățeni spun că încearcă să reducă deșeurile produse și să separe deșeurile pentru reciclare, în România ponderea celor care au oferit acest răspuns este jumătate din media europeană (36%).
53% dintre europeni se străduiesc să reducă, pe cât posibil, consumul de produse de unică folosință, în timp ce mai puțin de o treime (31%) face aceleași eforturi în România. Consumul energetic al unui produs de uz casnic este un factor important la achiziție pentru 37% dintre europeni și 27 dintre români. Totodată, 31% dintre respondenții din UE cumpără și consumă mai puțină cane, față de numai 17% în țara noastră.
Doar 29% dintre români spun că au acționat pentru a combate schimbările climatice în ultimele șase luni (63% media UE)