Scădere a emisiilor de gaze și mai multă energie verde în UE
Nivelul emisiilor a scăzut anul trecut cu 31 % față de 1990, iar 76 % din veniturile ETS au fost utilizate pentru tranziția verde.
Lica Manolache, 30.10.2021, 18:31
Comisia Europeană a adoptat săptămâna acesta trei rapoarte privind acțiunile UE în domeniul climei, piața carbonului și calitatea carburanților. Potrivit unui comunicat al Executivului European, raportul intermediar privind acțiunile UE în domeniul climei arată că emisiile de gaze cu efect de seră ale Uniunii au scăzut în 2020 cu aproape 10% față de anul precedent, o scădere fără precedent a emisiilor datorată pandemiei de COVID-19. Astfel, nivelul emisiilor a scăzut cu 31% față de 1990, anul de referință pentru obiectivele pe termen lung ale UE în materie de climă.
Venituri de peste 14 miliarde de euro din certificatele ETS
Executivul european menționează că cifrele pentru anul acesta sunt unice din cauza încetinirii economice globale, iar o analiză mai exactă a traiectoriei pe termen lung se va putea face în 2022.
De asemenea, emisiile din sectoarele acoperite de schema UE de comercializare a certificatelor de emisii (EU ETS) au înregistrat o scădere-record în 2020, cu 11,4% în ceea ce privește producția de energie electrică și cea mai mare a producției industriale și cu 63,5% în ceea ce privește sectorul aviației. Emisiile din sectoarele care nu fac obiectul ETS – transporturi, clădiri, agricultură și deșeuri – au scăzut cu 6 %.
Începând din 2018, prețul certificatelor EU ETS a crescut, ceea ce a dus la o creștere a veniturilor obținute din licitații de la 3,2 miliarde de euro în 2013 la 14,4 miliarde de euro în 2020, toate aceste venituri fiind direcționate către statele membre. În 2020, 76 % din aceste venituri au fost utilizate, sau s-a planificat să fie utilizate, în scopuri legate de climă și energie, mai menționează Comisia Europeană.
Sursele regenerabile depășesc pentru prima oară combustibilii fosili
O altă veste bună privește sursele regenerabile de energie care au depășit în 2020, pentru prima dată, combustibilii fosili ca sursă principală de energie în Uniunea Europeană. Sursele regenerabile au produs 38% din energia electrică, cu un procent peste combustibilii fosili (37%). Totuși, doar nouă state membre au eliminat cărbunele ca sursă de energie, în timp ce alte 13 s-au angajat să îl elimine treptat până la o anumită dată, iar 4 analizează posibile calendare de eliminare.
Anul trecut, consumul de energie primară a scăzut cu 1,9 %, iar consumul final de energie cu 0,6 %. Cu toate acestea, ambele cifre depășesc traiectoria necesară pentru atingerea obiectivelor UE pentru 2020 și pentru 2030, iar eforturile trebuie susținute în continuare în această direcție la nivelul statelor membre și al UE. Subvențiile pentru combustibilii fosili au scăzut ușor în 2020, din cauza scăderii consumului total de energie. Subvențiile pentru energia din surse regenerabile și pentru eficiența energetică au crescut în 2020.