Salariul minim în Uniunea Europeană
Parlamentul European a dat undă verde pentru proiectul care garantează lucrătorilor din UE un salariu minim care să asigure un nivel de trai decent.
Lica Manolache, 26.11.2021, 09:54
Parlamentul European a aprobat joi, cu 443 de voturi pentru, 192 împotrivă şi 58 de abţineri, începerea negocierilor cu Consiliul UE privind directiva care va garanta tuturor lucrătorilor din Uniunea Europeană un salariu minim corect şi adecvat. Negocierile pot debuta imediat după aprobarea Consiliului.
Diferențe majore între salariile minime din statele UE
Salariul minim statutar în statele membre UE ar urma să fie stabilit de către autoritățile naționale ghidându-se și după nivelul internațional recunoscut de 50% din salariul mediu și 60% din salariul median. Potrivit proiectului, cele 27 de state membre trebuie să evalueze şi să raporteze dacă salariile minime legale sunt suficiente, pe baza unor criterii care să instituie condiţii de muncă şi de viaţă decent. Aceste criterii trebuie să includă elemente precum puterea de cumpărare şi rata sărăciei.
21 din cele 27 de ţări membre UE au un salariu minim legal, în timp ce în şase țări (Austria, Cipru, Danemarca, Finlanda, Italia şi Suedia) nivelurile salariale sunt stabilite prin negocieri colective. Salariile minime lunare variază, de la numai 332 de euro în Bulgaria la 2.202 euro în Luxemburg, potrivit datelor transmise de Eurostat anul acesta.
Venitul minim care permite un nivel de trai decent poate fi realizat fie prin intermediul unui salariu minim prevăzut de lege au prin permisiunea pentru lucrători de a negocia salariile cu angajatorii lor prin intermediul negocierilor colective. De altfel, Parlamentul European își mai propune să consolideze şi să extindă acoperirea negocierilor colective. Statele membre în care mai puţin de 80% din lucrători sunt acoperiţi de aceste acorduri să ia măsuri active pentru a promova acest instrument.
Ce salariu minim ar putea fi stabilit în România
Negocierile între instituţiile UE vor continua, dar votul de astăzi transmite un mesaj ferm, acela că toţi cetăţenii UE care muncesc trebuie să aibă un venit care să le permită o viaţă decentă. Dacă proiectul de directivă, în forma pe care am votat-o astăzi, va fi un succes, statele care au salariile minime reglementate prin lege vor trebui să respecte criterii clare la stabilirea acestuia. Criterii care să garanteze oamenilor plătiţi cu salariul minim un trai adecvat, a transmis eurodeputatul Eugen Tomac (Partidul Popular European) într-o postare din rețelele de socializare.
În România, salariul minim brut este în prezent de de 2300 de lei (circa 465 de euro), iar angajații primesc salariu net de 1.386 lei. De la 1 ianuarie 2022, salariul minim brut în România va crește la 2.550 lei pe lună , cu circa 10,9%, ceea ce înseamnă alariu net de 1.524 de lei, pentru cei care sunt plătiți cu minimul pe economie.
Dacă de va aplica proiectul propus de eurodeputați, salariul minim ar mai crește brut va crește la o valoare de 2.866 de lei, respectiv 1.698 lei salariul net.