Românii doresc trecerea la moneda euro
Trei sferturi dintre români doresc adoptarea monedei unice europene, dar România este încă de parte de a îndeplini criteriile pentru intrarea în zona euro.
Lica Manolache, 13.07.2021, 17:53
Majoritatea românilor își doresc trecerea la moneda euro. Potrivit celui mai recent sondaj Eurobarometru Flash, România are cel mai mare procentaj de respondenţi (75%) cu o opinie pozitivă faţă de introducerea monedei unice europene. De altfel, trecerea la euro se bucură de un sprijin larg în statele membre care nu au adoptat încă moneda unică.
Crește susținerea pentru moneda euro
La nivelul celor şapte țări UE care nu au aderat încă la zona euro (Bulgaria, Cehia, Croaţia, Ungaria, Polonia, România şi Suedia), marea majoritate a cetăţenilor (60%) consideră că trecerea la moneda euro a avut consecinţe pozitive pentru ţările care o utilizează deja.
De asemenea, mai bine de jumătate dintre respondenţi (52%) consideră că, în general, vor fi consecinţe pozitive ale introducerii monedei euro pentru ţara lor şi, chiar mai mult, 55% dintre aceștia consideră că introducerea monedei euro ar avea consecinţe pozitive inclusiv pentru ei înşişi. În ansamblu, 57% dintre respondenţi sunt în favoarea introducerii monedei euro în ţara lor. Cele mai ridicate procente de respondenţi pro-zona euro s-au înregistrat în România (75%) şi Ungaria (69%).
Totodată, țara noastră are și cea mai mare creștere a populației care susține adoptarea monedei unice (de la 63% la 75%), urmată de Suedia cu o creștere de opt puncte procentuale (43%). În toate statele membre care au participat la sondaj, cu excepţia Cehiei, s-a înregistrat o creştere a proporţiei celor care sunt în favoarea introducerii monedei euro, comparativ cu anul trecut.
Bulgaria adoptă moneda unică în 2024
Deşi toate statele membre UE, cu excepţia Danemarcei, sunt obligate să adere la zona euro, puţine ţări fac eforturi serioase pentru a se alătura zonei unice. În cazul României, raportul de convergenţă pe 2020 arată că ţara nu îndeplineşte în prezent niciunul dintre cele patru criterii economice necesare pentru adoptarea monedei euro, respectiv stabilitatea preţurilor, soliditatea finanţelor publice, stabilitatea cursului de schimb şi convergenţa ratelor dobânzilor pe termen lung. Guvernul actual nu are stabilit un calendar pentru aderarea la zona euro, iar premierul Florin Cîțu crede că România ar putea renunța la leu abia în 2027-2028.
În schimb, Bulgaria vrea să adopte moneda unică europeană la 1 ianuarie 2024. Potrivit autorităților de la Sofia, bulgarii vor putea schimba moneda națională la un curs fix de 1,95 leva. Timp de o lună de la adoptarea euro, cele două monede euro vor circula concomitent.
Ultima extindere a zonei euro datează din 2015, când Lituania a devenit al 19-lea stat membru al blocului monetar.