România, ultima în UE la cheltuielile pentru cercetare
România a avut cel mai mic buget pentru cercetare din Uniunea Europeană în 2020.
Lica Manolache, 29.11.2021, 18:02
Cele 27 de state Uniunii Europene au cheltuit 311 miliarde de euro pentru cercetare şi dezvoltare (R&D) în 2020, echivalentul a 2,3% din PIB. România ocupă ultima poziție în blocul comunitar după ce a alocat doar 0,47% din PIB pentru aceste domenii, potrivit datelor publicate luni de Eurostat.
Belgia și Suedia, cele mai mari bugete pentru cercetare
Pe primele locuri se situează Belgia şi Suedia care acordat fonduri în valoare de 3,5% din PIB pentru cercetare, urmate de Austria (3,2%) şi Germania (3,1%). La polul opus se află şase state membre care au alocat mai puţin de 1% din PIB pentru cercetare şi dezvoltare în 2020: Cipru, Bulgaria şi Slovacia (fiecare cu circa 0,9% din PIB), Malta şi Letonia (ambele cu 0,7% din PIB) şi România (0,47% din PIB).
Potrivit datelor Eurostat, în ultimii zece ani, ponderea în PIB a cheltuielilor pentru cercetare şi dezvoltare a crescut în UE de la 2% în 2010, până la 2,3% în 2020. Această creştere este rezultatul faptului că sumele alocate pentru R&D au crescut în 24 de state membre, inclusiv în România. Singurele țări în care ponderea bugetului a scăzut sunt Finlanda, Irlanda şi Luxemburg.
Cele mai mari creşteri au fost înregistra, în Belgia (de la 2% din PIB în 2010, până la 3,5% din PIB în 2020), Grecia (de la 0,9% din PIB în 2010, până la 1,5% din PIB în 2020), Polonia şi Cehia (ambele cu o creştere de 0,7%).
Sectorul afacerilor (business) a continuat să fie principalul în care sunt cheltuite fondurile pentru cercetare şi dezvoltare cu două treimi (66%)din fondurile alocate pentru R&D în 2020. Pe pozițiile următoare sunt sectorul învăţământului superior (22%), sectorul guvernamental (12%) şi sectorul privat non-profit (1%).
Pondrea din PIB acordată cercetării și dezvoltării (R&D) în cele 27 de state UE / Sursa: Eurostat
95 de miliarde de euro pentru cercetare prin Orizont Europa
Pentru perioada 2021-2027, statele membre UE au la dispozție peste 95 de miliarde de euro EUR prin Orizont Europa, programul comunitar de finanțare a cercetării și inovării. Programul Orizont Europa va continua să susțină descoperirile științifice pentru a stimula redresarea după pandemia de Covid-19 și pentru a facilita transformarea digitală și ecologică a UE, informează Comisia Europeană.
Principalele obiective ale programului sunt consolidarea științei și tehnologiei, încurajarea competitivității industriale și punerea în aplicare a obiectivelor UE de dezvoltare durabilă.
Prin Orizont Europa pot fi finanțate proiectele pentru tranziția digitală și ecologică, ajutând industria pentru decarbonizare, pentru reducerea dependenței de combustibili fosili și pentru ca redresarea post-pandemie să acorde prioritate climei. De asemenea, programul include și fonduri pentru sectoarele cultural și creativ care au fost grav lovite de pandemie.