România și viitorul cadru financiar european
Mandatul României la Președinția Consiliului UE va fi marcat și de stabilirea cadrului financiar al Uniunii Europene post-Brexit.
Lica Manolache, 20.05.2018, 19:03
Centrul de Studii Europene al Facultății de Drept, Universitatea Alexandru Ioan Cuza“ din Iași a organizat, vineri, Forumul Internațional University in society: Cross-border cooperation and regional development.“ Evenimentul a găzduit și o dezbatere din cadrul campaniei Dialoguri Europene“, sub egida căreia se desfăşoară acţiunile de informare dedicate Președinției României la Consiliul Uniunii Europene.
Prezent la dezbatere, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu a subliniat importanța conștientizării beneficiilor pe care coeziunea le generează pentru cetățenii europeni, fie că vorbim de educație, de infrastructură sau de integrare socială.
“Ne propunem să dovedim, pe durata Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, capacitatea noastră de facilitare a consensului pe dosarele complexe ale agendei europene. Pledăm pentru ca viitorul Cadru Financiar Multianual să ofere pârghiile necesare pentru atingerea convergenței la nivelul tuturor statelor membre, iar instrumentele care conduc la recuperarea decalajelor și la îmbunătățirea calității vieții cetățenilor trebuie să-și păstreze un rol central în viitorul buget, a spus ministrul Negrescu.
România susține Politica de Coeziune
România va deține președinția Cosiliului Uniunii Europene în prima jumătate a anului viitor, ceea ce înseamnă că în mandatul țarii noastre va fi foarte important pentru stabilirea bugetului comunitar de după 2020. Victor Negrescu a prezentat la întâlnirea de la Iași demersurile României în pregătirea negocierilor pentru Cadrul Financiar Multianual post-2020:
România rămâne un stat puternic susținător al Politicii de Coeziune, un instrument financiar de succes, de care beneficiază toate statele membre, strâns legat de valorile comune pe care le împărtăşim. Pentru fiecare euro investit se generează 2,74 de euro care s-au tradus în plan european, doar pentru perioada 2007-2013, printr-un milion de noi locuri de muncă, 400.000 de noi companii sau 33.500 de kilometri de drum construiți sau reabilitați. România a obținut 40,87 miliarde de euro de la Uniunea Europeană, în perioada 2007-2016, cu un beneficiu real de 27,1 miliarde de euro.“
Ce este Cadrul Financiar Multianual (selectați subtitrarea în limba română din butonul CC)
Viitorul buget UE, între Brexit și respectarea statului de drept
Principala provocare pentru viitor cadru financiar al Uniunii Europene este ieșirea Marii Britanii din rândul statelor membre, Regatul Unit fiind unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul UE. De asemenea, Comisia Euruopeană dorește să coreleze gestionarea fondurilor europene cu resepctarea statului de drept. “Vom asigura buna gestiune financiară prin introducerea primului mecanism privind statul de drept. Aceasta înseamnă să acționăm responsabil când este vorba de banii contribuabililor noștri. Mingea este acum în terenul Parlamentului și al Consiliului. Cred cu tărie că ar trebui să ne propunem să ajungem la un acord înainte de alegerile pentru Parlamentul European de anul viitor, a declarat președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.