România, printre primele țări UE la numărul de pompieri
România are cei mai mulți pompieri profesioniști din UE ca procent din populație, iar o parte din aceștia sunt mobilizați pentru stoparea incendiilor de vegetație din Europa.
Lica Manolache, 13.08.2022, 20:41
Țările Uniunii Europene au alocat în 2020 aproape 33 de miliarde de euro pentru servicii de protecție împotriva incendiilor, ceea ce înseamnă 0,5% din cheltuielile guvernamentale totale, arată Oficiul European pentru Statistică (Eurostat). România se află pe prima poziție în rândul celor 27 de state membre cu cheltuieli pentru serviciile de protecție împotriva incendiilor echivalente cu 0,8% din totalul cheltuielilor guvernamentale. La polul opus, cea mai scăzută proporție o are Danemarca unde sumele alocate în 2020 au fost de doar 0,1% din cheltuielile guvernamentale.
Aproape 30.000 de pompieri în România
Datele Eurostat mai arată că, în 2021, circa 365.000 de persoane erau angajate ca pompieri profesionişti în Uniunea Europeană, reprezentând 0,2% din totalul forţei de muncă ocupate în Uniune. România se numără printre primele trei țări din blocul comunitar prin pondere ocupată de pompieri în totalul forţei de muncă ocupate. Astfel, anul trecut, 0,4% din forța de muncă din Cipru, Estonia şi România ere formată din pompieri. În total, țara noastră avea erau 28.296 de pompieri, mai mulţi decât în Polonia, stat cu o populație dublă și 28.571 de pompieri profesioniști.
Pe categorii de vârstă, majoritatea pompierilor din UE sunt relativi tineri, cu câte 61.000 de pompieri în fiecare din grupele de vârstă 35-39 de ani şi 40-44 de ani. Există însă şi peste 50.000 de pompieri care au o vârstă de peste 55 de ani.
Ponderea pompierilor din totalul forței de muncă din statele UE / Sursa: Euostat
Mii de decese în urma incendiilor de vegetație din acest an
Datele publicate de Eurostat sunt și mai relevante în contextul în care Europa se confruntă puternice incendii de pădure în mai multe state. Potrivit European Forest Fire Information System (EFFIS), peste 660.000 de hectare au fost cuprinse de flăcări în Europa de la începutul anului, iar cifrele vor continua să crească. Dacă în ultimii ani incendiile afectau statele din zona Mediteranei, luna august a adus incendii puternice și în Franța, Croația sau Slovenia. Mii de persoane au decedat și alte zeci de mii au fost evacuate din calea flăcărilor.
Uniunea Europeană s-a mobilizat și a trimis mai multe echipe de pompieri din România, Germania, Polonia, Austria pentru a sprijini pompierii francezi aflați în prima linie de intervenție. Totodată, Comisia Europeană a trimis patru avioane din flota sa de combatere a incendiilor rescEU poziționate în Grecia și Suedia.
Comisarul european pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič, mulțumit pompierilor pentru eforturile comune pentru stingerea incendiilor care încă afectează statele UE: Acest sezon de incendii este deosebit de feroce pe continentul nostru. Atunci când o catastrofă pune la grea încercare capacitățile naționale de răspuns, țările afectate pot activa mecanismul de protecție civilă al UE pentru a beneficia de sprijin european. În ceea ce privește incendiile care afectează în prezent Franța, le mulțumesc autorităților de protecție civilă și personalului din prima linie de intervenție din Grecia, Suedia, Germania, Polonia, Austria și România, care se mobilizează rapid pentru a sprijini Franța.
Ponderea cheltuielilor pentru serviciile de protecție din totalul cheltuielilor guvernamentale