România, prima în UE la locuințele aflate în proprietate personală
România are cei mai mulți cetățeni din UE care trăiesc în locuințe aflate în proprietate personală, dar și printre cele mai aglomerate gospodării din blocul comunitar.
Lica Manolache, 04.12.2023, 17:12
Șapte din zece europeni locuiau anul trecut în locuințe proprietate personală, arată datele publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat). În medie 69% din populația Uniunii Europene locuia în locuințe achiziționate, iar restul de 31% în locuințe închiriate.
Doar 5% dintre români plătesc chirie, potrivit datelor oficiale
România înregistrează cea mai mare pondere în rândul celor 27 de state membre, cu 94,8% din populație care trăia în locuințe aflate în proprietate personală. Doar 5,2% dintre români erau chiriași în 2022. Ponderea este în scădere față de 2020 când 96,1% din populație trăia în locuințe achiziționate.
Cifre aproape la fel de mari s-au mai înregistrat în Slovacia (93%), Croaţia (91%) şi Ungaria (90%). Germania este singura țară din blocul comunitar în care procentul de chiriași a fost mai mare (53%) decât cel al proprietarilor. Un număr mare de chiriași s-a mai înregistrat anul trecut în Austria (49%) şi Danemarca (40%).
Datele Eurostat au vizat și spațiul de care beneficiază cetățenii europenii, după numărul mediu de camere per persoană. În medie, un european avea la dispoziție 1,6 camere în 2022. Românii aveau cel mai puțin spațiul la dispoziție cu doar 1,1 camere persoană, la fel ca cei din Polonia și Slovacia. La coada clasamentului se mai situează Letonia şi Croaţia (ambele cu 1,2 camere per persoană). De cealaltă parte, cele mai mari cifre le-au înregistrat Malta (2,3 camere per persoană), Luxemburg (2,2 camere per persoană), Belgia, Irlanda şi Ţările de Jos (fiecare cu câte 2,1 camere per persoană).
Ponderea poulației care trăiește în locuințe proprietate privată (albastru) vs chiriași / Sursa: Eurostat
4 din 10 români trăiesc în locuințe aglomerate
În ceea ce privește numărul de persoane care trăiesc în aceeași locuință, datele oferite de Eurostat împart spațiile de locuit în aglomerate și sub-ocupate. România pe lista statelor membre cu cele mai aglomerate locuințe cu o rată de aglomerare de 40,5%. Doar Lituania are o rată puțin mai mare decât țara noastră (41,7%), cele două state fiind urmate de Bulgaria (36,2%). La polul opus rata de aglomerare cea mai scăzută se înregistrează în Ţările de Jos (2,9%), Malta (2,8%) și Cipru (2,2%).
Locuințele sub-ocupate sunt cele mai mari decât nevoile celor care trăiesc în acestea. De cele mai multe ori, aceste locuințe sunt ocupate de vârstnici sau cuplurile care continuă să trăiască în acel spațiu după ce copiii părăsesc domiciliul. Astfel, anul trecut, o treime din populația Uniunii (33,6%) trăia într-o locuință sub-ocupată.
România are cea mai scăzută rată a locuințelor sub-ocupate (7,3%), sub Letonia (9,4%) şi Grecia (11,3%). Cel mai ridicat procent de locuinţe sub-ocupate era în Malta (72,3%), Cipru (70,9%) şi Irlanda (67,3%).