România, peste media UE la numărul de femei în funcții de conducere
România se situează peste media UE la numărul de femei în funcții de conducere, dar are un număr mic de femei în funcții politice.
Lica Manolache, 08.03.2021, 21:12
Femeile din Uniunea Europeană continuă să fie subreprezentate în funcțiile de conducere le companiilor din Uniunea Europeană. Datele Eurostat, publicate pe 8 martie, Ziua Internațională a Femeii, arată că peste 9,5 milioane de persoane ocupau în trimestrul trei al anului trecut o funcţie de conducere în Uniunea Europeană. Dintre acestea, circa 6,2 milioane sunt bărbaţi şi 3,3 milioane femei.
Cu toate că femeile reprezintă aproape jumătate din toate persoanele angajate din Uniune (46%), doar 34% dintre ele ocupă funcții de conducere. Trendul este însă în creștere, pondere crescând gradual, de la mai puţin de 30% în trimestrul doi din 2002, când s-a început publicarea acestor date de către Eurostat.
Letonia și Polonia, statele UE cu cele mai multe femei manager
În rândul statelor membre, cea mai ridicată pondere a femeilor în funcţii de conducere se înregistra în trimestrul trei din 2020 în Letonia (45%), Polonia (44%), Bulgaria, Ungaria, Slovenia şi Suedia (toate cu 42%), Irlanda (38%). România se situează și ea peste media UE cu 37%, o pondere identică cu cea a Finlandei. La polul opus, aproximativ un sfert dintre femei ocupau o poziţie managerială în Croaţia (24%), Olanda (26%) şi Cipru (27%).
România este însă prima în Uniunea Europeană la numărul de femei care conduc afaceri din poziţia de Senior Executives în companii, potrivit unui raport Eurostat, citat de hub-ul de afaceri dezvoltat de femei, mamprenoare.eu.
34% dintre persoanele care ocupă funcția de Senior Executive sunt femei în România. Cifre apropiate au mai obținut cele trei state baltice: Estonia (33% femei care ocupă aceeași poziție), Lituania (30%) şi Letonia (29%), arată datele Eurostat pentru anul 2019.
În România, sunt peste jumătate de milion de afaceri active în România care au ca acţionar o femeie, iar majoritatea afacerilor conduse de femei sunt microîntreprinderi (cabinete diverse, saloane de înfrumuseţare, magazine, centre educaţionale, terapii, mici ateliere de producţie etc.), mai menționează hub-ul mamprenoare.eu, citat de Agerpres.
Procentul de scaune de demnitari ocupate de femei în parlamentele naționale (Sursa: Eurostat)
În Parlamentul României, doar 1 din 5 demintari este femeie
În ceea ce privește femeile aflate pe poziții de demnitari sau sunt cele care sunt membre ale guvernelor naționale media UE se menține la o treime din total (33%). La acest capitol, România se numără printre țările cu cea mai mică pondere din rândul statelor membre UE. Femeile ocupau în 2020 doar 20% dintre locurile de parlamentari și 17% din portofoliile de ministru. Doar Malta și Ungaria aveau mai puține femei în parlamentele naționale (ambele cu o pondere 13%), în timp ce Estonia (13%), Grecia (11%) și Malta (8%) aveau mai puține femei în structura guvernelor.
Organizația Națiunilor Unite a ales ca temă a Zilei internaţionale a femeii din acest an Femeile în conducere: atingerea unui viitor egal într-o lume COVID-19 prin care sărbătoreşte eforturile uriaşe ale femeilor şi fetelor din întreaga lume în conturarea unui viitor mai sigur şi privind recuperarea în urma pandemiei COVID-19.
ONU mai menționează că femeile se află în prima linie a crizei COVID-19, ca lucrătoare în domeniul sănătăţii, îngrijitoare, inovatoare, organizatoare ale comunităţilor şi ca unii dintre cei mai exemplari şi eficienţi lideri în combaterea pandemiei. Criza a evidenţiat atât importanţa contribuţiilor lor, cât şi greutăţile disproporţionate pe care le suportă femeile.
Femeile reprezintă 78% din personalul sanitar al statelor UE (Sursa: Eurostat)