România, lider în UE la numărul de stupi de albine
Statele membre UE dețin peste 8 milioane de stupi, iar 1.500.000 dintre aceștia aparțin apicultorilor români.
Lica Manolache, 20.05.2023, 19:13
România are cei mau mulți stupi de albine din Uniunea Europeană, potrivit datelor publicate de Eurostat colectate în anul 2020. Astfel, țara noastră ocupă prima poziție în rândul statelor membre, cu un număr de 1,5 milioane se stupi de albine, fiind urmată la mare distanță de Bulgaria si Spania, aproximativ 900.000 de stupi pentru fiecare, și de Portugalia care deține 700.000 de stupi.
Cea mai mare concentrație de stupi de albine se află în regiunea Extremadura din Spania (300.200). Pe a doau poziție se situează regiunea regiunea de Nord a Portugaliei (257.040), în timp ce regiunea de Nord-Vest a României (250.510) se situează pe a treia poziție.
Eurostat menționează că datele comunicate nu rată situația reală din Europa deoarece au fost luați în calcul doar stupii amplasați în ferme, iar în unele țări membre – cum este și cazul Germaniei – stupii nu sunt incluși în fermele agricole.
La începutul lunii trecute, Comisia Europană a salutat iniţiativa cetăţenească europeană Salvaţi albinele şi fermierii! Către o agricultură propice albinelor pentru un mediu sănătos. Executivul comunitar a recunoscut importanța acestei inițiative, în special datorită provocărilor tot mai mari cu care se confruntă agricultura și securitatea alimentară a Europei precum crizele interconectate generate de schimbările climatice, poluarea și pierderea biodiversității.
Faptul că inițiativa cetățenească a avut succes reprezintă un semn clar al sprijinului public extins pentru acțiunile în favoarea polenizatorilor, biodiversității și agriculturii durabile, a mai comunicat Comisia care a cerut Parlamentului European și Consiliului să ajungă la acorduri rapide și ambițioase cu privire la propunerile legislative deja prezentate, care vor contribui la protejarea și refacerea polenizatorilor în Europa și la transformarea ambițiilor cetățenilor în legislație.
În ultimii trei ani încheiați (2020-2022), circa 240 milioane de euro au mers către programele apicole naționale din UE, în creștere cu 11% față de perioada 2017-2019. Fondurile au fost asigurate în mod egal din bugetul UE și din bugetele statelor membre.
Datele Eurostat au fost date publicității cu ocazia Zilei mondiale a albinelor, sărbătorită anual la 20 mai, cu scopul evidenţierii importanţei albinelor pentru umanitate şi necesităţii protejării acestora dar şi a altor polenizatoare. Data este și ziua de naştere a lui Anton Jana (20 mai 1734 – 13 septembrie 1773), considerat un pionier şi un expert important al apiculturii moderne.
Europarl.eu / Surse: Comisia Europeană FAO