România, în topul statelor UE cu poluare ridicată în mediul urban
România se află printre țările UE cu cea mai mare poluare în zonele urbane.
Lica Manolache, 04.06.2021, 17:52
Cea mai mare medie anuală a concentraţiei de particule fine (PM2,5) în rândul statelor Uniunii Europene membre, se regăseşte în zonele urbane din Bulgaria (19,6 micrograme pe metrul cub), Polonia (19,3 ľg/m3) şi România (16,4 ľg/m3). La polul opus, concentraţia este cea mai scăzută se regăsește în zonele urbane din Estonia (4,8 ľg/m3), Finlanda (5,1 ľg/m3) şi Suedia (5,8 ľg/m3), potrivit datelor publicate joi de Eurostat.
La nivelul Uniunii, concentraţia de particule fine în zonele urbane a scăzut până la 12,6 ľg/m3 în 2019, de la 25 ľg/m3 în 2015, însă nivelul continuă să fie peste valoarea recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, respectiv medie anuală de 10ľg/m3.
PM2,5 reprezintă cele mai periculoase particule fine, adică cele cu un diametru mai mic de 2,5 microni. Spre deosebire de PM10 (adică particule cu o dimensiune de 10 microni), particulele PM2,5 pot afecta mai grav sănătatea deoarece pătrund adânc în plămâni.
Capitalele țărilor nordice au cel mai curat aer
Un alt studiu, publicat în luna martie de platforma globală privind calitatea aerului IQAir, plasează România pe locul 15 în topul celor mai poluate ţări din Europa, în 2020, în timp ce Bucureştiul a ocupat poziţia 51 la nivel mondial.
Cea mai poluată capitală din lume este Delhi (India), iar la polul opus aerul cel mai curat este de găsit Insulele Virgine şi Noua Zeelandă, dar și în capitalele Suediei (Stockholm) şi Finlandei (Helsinki).
Doar 24 din cele 106 ţări monitorizate la nivel mondial au respectat recomandările anuale ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) pentru poluarea cu PM2,5, mai menționează IQAir.
Poluarea aerului cu particule fine (PM 2,5) în zonele urbane ale UE (Sursa: Eurostat)
Bucureștiul, vizat de proceduri de infringement din cauza poluării
Capitala României are deschise două proceduri de infringement care vizează poluarea. De aceea, o delegație condusă de primarul Bucureștiului, Nicuşor Dan, a avut o întâlnire cu reprezentanţii Comisiei Europene în urmă cu două săptămâni. Edilul a cerut ca o companie de renume din Europa să realizeze studiul şi programul de măsuri ce trebuie adoptate, pe lângă cele avute deja în vedere: achiziția de tramvaie și autobuze electrice, suspendarea PUZ-urilor de sector, prin care dispăreau sute de hectare de spaţiu verde sau realizarea a 40 de kilometri de bandă unică pentru transportul de suprafaţă. Lipsa unor măsuri concrete poate conduce la amenzi de până la 400 de mii de euro pe zi României.
Klaus Iohannis: Trebuie să schimbăm modul în care consumăm”
În fiecare an, la 5 iunie, este marcată Ziua Mondială a Mediului, prilej cu care și președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj în care înseamnă la responsabilizare pentru a proteja mediul înconjurător:
La nivel global, dispar, într-un ritm alarmant, păduri, recife de corali, specii de plante, insecte și animale. Unele dintre aceste pierderi sunt ireversibile. (…) Sunt necesare, așadar, măsuri imediate, la nivel național și internațional. Responsabilitatea este a noastră, a tuturor. La nivel individual, trebuie să schimbăm modul în care consumăm și să ne comportăm zi de zi reducând impactul pe care acțiunile noastre îl au asupra mediului înconjurător. Companiile trebuie să adopte modele de business verzi”, iar fermierii și producătorii mijloace de producție mai sustenabile. Guvernul, la rândul său, are obligația de a investi în protejarea și refacerea ecosistemelor, iar școala de a pregăti viitori adulți activi, responsabili cu mediul înconjurător și implicați în acțiuni pentru binele Planetei.”