România, cel mai mare risc de sărăcie din UE pentru angajați
Aproape unul din cinci români care au un loc de muncă se află în risc de sărăcie.
Lica Manolache, 20.03.2018, 20:24
România este din nou ultima în Europa în ceea ce privește sărăcia. Conform datelor publicate recent de Eurostat, unul din cinci angajați români se află în risc de sărăcie, aproape dublu față de media europeană. Mai precis, 18,9% dintre cei care muncesc în țara noastră sunt amenințați de sărăcie, cu mult peste următoarele două state comunitare, Italia (11,7%) și Bulgaria (11,4%). Cel puțin unul din zece angajați din Portugalia, (10,9%) și Polonia (10,8%) se află la pragul sărăciei.
La polul opus se situează Belgia (4,7%), Irlanda (4,8%), și Cehia (3,8%). Finlanda, desemanată cea mai fericită țară din lume printr-un raport periodic al Organizației Națiunilor Unite, are doar 3,1% din forța de muncă ocupată în risc de sărăcie. La nivelul Uniunii Europene, riscul de sărăcie la persoanele din câmpul muncii a crescut de la 8,3% în 2010 la 9,6% în 2016. Cea mai mare creștere în perioada menționată a înregistrat-o Ungaria care a ajuns la 9,6% față de 5,3%. Bulgaria și Estonia au o creștere de peste trei puncte procentuale. Datele sunt aferente anului 2016.
Riscul de sărăcie în statele mebre UE (Sursa: Eurostat)
Inflația continuă să crească în România
O altă problemă pentru veniturile românilor este inflația în creștere, arată Eurostat. România a atins în februarie o inflație de 3,8%, cea mai mare din Uniune, de trei ori mai ridicată decât media europeană (1,3%). Zona euro a scăzut la 1,1% inflație în februarie, față de 1,3% în prima lună a anului.
Tot Eurostat aduce și vești bune pentru România. Produsul Intern Brut a crescut la 187,4 miliarde de euro în 2017 și plasează țara noastră pe a 16-a poziție în UE, un loc mai sus față de anul precedent. Regiunea Bucureşti-Ilfov a produs un PIB de 40.400 euro pe cap de locuitor, cu 39% peste media întregii Uniuni. În același timp, nord-estul României, sud-vestul Olteniei și sudul Munteniei se numără printre cele mai sărace zone din blocul comunitar.
Inflaţia pe ani (sus) şi în luna februarie (jos) în statele UE – Sursa: Eurostat