România, campioană a inflației în UE
România are cea mai mare inflație din Uniunea Europeană pentru a cincea lună la rând. Totodată, o treime dintre români sunt expuși riscului de sărăcie și excluziune socială, potrivit Eurostat.
Lica Manolache, 19.06.2024, 14:23
România are cea mai mare rată anuală a inflației din Uniunea Europeană pentru a cincea lună la rând, arată datele publicate de Eurostat. În luna mai, inflația din România a fost de 5,8%, în scădere de la 6,2% față de luna aprilie. Rate ridicate ale inflației au mai înregistrat Belgia (4,9%) și Croația (4,3%), în timp ce Lituania (0%), Finlanda (0,4%) şi Italia (0,8%) au înregistrat cele mai scăzute rate.
Rata inflației în statele UE (mai 2024) / Sursa: Eurostat
Inflația în UE rămâne sub 3%
La nivelul Uniunii, rata anuală a inflației a fost de 2,7% în mai, în ușoară creștere față de luna precedentă (2,6%). În zona euro, inflația a urcat cu 0,2% față de aprilie, la 2,6%. Tot față de luna aprilie, rata anuală a inflaţiei a scăzut în 17 state membre, a rămas stabilă în două ţări şi a crescut în alte 14 state membre.
Datele Eurostat mai arată și o ușoară creștere a inflaţiei de bază (2,9%), adică cea înregistrată după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele.
În același timp, Banca Națională a României a revizuit în creștere prognoza de inflație pentru finalul acestui an, la 4,9%, cu 0,2% peste prognoza anterioară. BNR se așteaptă la o inflație de 3,5% la sfârşitul lui 2025.
Statele cu cei mai mulți cetățeni în risc de sărăcie
Săptămâna trecută, Eurostat a publicat un alt set de date potrivit cărora 32% dintre români erau expuși riscului de sărăcie şi excluziune socială la finalul anului trecut. Aceasta înseamnă că aceste persoane trăiau într-o gospodărie care se confrunta cu cel puţin una dintre cele trei situaţii: risc de sărăcie, deprivare materială şi sociala severă şi /sau exista o intensitate foarte redusă a muncii în acea gospodărie.
Ponderea înregistrată în țara noastră cea mai mare pondere în rândul celor 27 de state membre. Procente mari s-au mai înregistrat în Bulgaria (30%), Spania (27%) şi Grecia (26%). De cealaltă parte, statele cu cei mai puțin cetățeni afectatți de sărăcie au fost Cehia (12%), Slovenia (14%), Finlanda şi Polonia (ambele 16%).
Riscul de sărăcie și excluziune socială în statele UE (2023) / Sursa: Eurostat
Scădere ușoară a riscului de sărăcie și excluziune socială
În întreg spațiul comunitar, circa 94,6 milioane de persoane (sau 21% din totalul populaţiei) erau supuse riscului de sărăcie şi excluziune socială. Cifrele sunt în ușoară scădere față de 2022 când 95,3 milioane de persoane din UE (21,6% din populaţie) erau afectate de aceste riscuri. Și în România ponderea a scăzut de la cu 2,4 puncte procentuale față de anul 2022 (34,4%)
Riscul de sărăcie şi excluziune socială a fost mai mare pentru femei decât pentru bărbaţi (22,3% comparativ cu 20,3%). De asemenea, 22,4% din populaţia UE care trăia într-o gospodărie cu copii dependenţi se afla în acest ris în 2023.