România a prezidat prima reuniune a Consiliului Afacerilor Generale
Viitorul cadrul financiar multianual a fost principalul subiect al reuniunii de la Bruxelles, prima din mandatul României în fruntea Consiliului UE.
Lica Manolache, 09.01.2019, 21:02
România a prezidat, marți, prima reuniune a Consiliului Afacerilor Generale din acest an. Principalele teme abordate la reuniunea de la Bruxelles au fost prioritățile României la președinția Consiliului Uniunii Europene, cu accent pe viitorul cadru financiar multianual, după cum a declarat George Ciamba, ministrul Afacerilor Europene. Reprezentatul președinției române a Consiliului UE a precizat că țara noastră își dorește să pregătească o bază pentru un acord asupra bugetului în a doua parte a anului în curs.
Ciamba: Bugetul UE, un dosar strategic pentru România
“Cea mai importantă temă de azi a fost cadrul financiar multianual, care este un dosar strategic pentru preşedinţia noastră. Ne-am exprimat din nou ambiţia de a avea rezultate. Cred că Consiliul European a dat ca limită de timp toamna aceasta, dar asta nu înseamnă că trebuie să fim mai puţin ambiţioşi. Cred că trebuie să facem tot ce este posibil”, a spus Geoge Ciamba într-o conferință comună de presă cu comisarul european pentru buget, Gunther Oettinger.
“Bugetul Europei trebuie să reflecte tipul de Europa pe care îl dorim în viitor. Trebuie să ne asigurăm că rezultatul acestor negocieri este echilibrat și adaptat nevoilor și așteptărilor zilnice ale cetățenilor europeni. Suntem hotărâți să pregătim terenul necesar pentru a asigura un acord în timp util cu privire la următorul cadru financiar multianual”, a adăugat oficialul român.
Oettinger: “România intervine într-un moment de importanță crucială”
La rândul său, Gunther Oettinger a subliniat că statele membre UE trebuie să ajungă la un acord în toamna acestui an:
“Comisia Europeană a făcut anul trecut o propunere de cadru financiar multianual, cu 37 de propuneri sectoriale cu mai multe capitole, iar anul trecut, colegii din președinția bulgară și austriacă au pregătit poziția de negociere. Am căzut de acord asupra unui calendar, în toamna acestui an trebuie să se ajungă la un acord. Ne-am stabilit acest obiectiv pentru că și mandatul președintelui Tusk se încheie la sfârșitul toamnei, iar mandatul Comisiei se încheie în luna octombrie. De aceea, colegii noștri români intervin într-un moment de importanță crucială.
Vor avea loc triloguri, propunerile sectoriale au fost analizate, Consiliul a adoptat mandate de negociere cu Parlamentul European. Președinția română va trebui să verifice dacă programele pot fi adoptate ca atare. Calendarul este clar: până în 19 aprilie, ultima zi de lucru a acestui Parlament European, vom continua să lucrăm, pentru că după aceea urmează campania electorală.”
Măsuri pentru un eventual Brexit fără acord
Un alt eveniment important din mandatul României în fruntea Consiliului UE este ieșirea Marii Britanii din structurile UE. Într-un interviu pentru Agerpres, George Ciamba a subliniat că UE trebuie să acționeze pentru ca cetățenii europeni să nu fie afectați, în cazul unui Brexit fără acord:
“Cred că şi pentru cetăţenii români subiectele legate de Brexit sunt foarte actuale, cu atât mai mult cu cât scenariul unui Brexit fără acord nu poate fi încă, cel puţin teoretic, exclus. Până la 29 martie 2019, dată la care Marea Britanie ar urma să părăsească Uniunea Europeană, există şi momentul 15 ianuarie, când Parlamentul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord va supune la vot acordul de retragere, împreună cu declaraţia politică asociată. Dacă lucrurile vor merge în direcţia pe care nu ne-o dorim – cum, de altfel, nu ne-am dorit nici ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană – cred că va fi foarte important ca acţiunea noastră legislativă să fie bine pregătită şi promptă. În acest sens, suntem deja în contact cu Comisia Europeană şi cu toţi factorii instituţionali. Acţiunea noastră va fi extrem de importantă, astfel încât cetăţenii europeni, inclusiv cei români, să nu aibă de suferit.”