Rezoluție pentru drepturile LGBT+
Parlamentul European a adoptat noi documente pentru respectarea drepturilor persoanelor LGBT+ și împotriva violențelor la care acestea pot fi supuse.
Lica Manolache, 15.09.2021, 16:53
Parlamentul European a adoptat noi documente pentru respectarea drepturilor persoanelor LGBT+ și împotriva violențelor la care acestea pot fi supuse.
Parlamentul Europeana adoptat, săptămâna aceasta, o rezoluţie în care solicită eliminarea tuturor obstacolelor cu care se confruntă persoanele LGBT+ atunci când îşi exercită drepturile fundamentale.
Adoptată cu 387 voturi pentru, 161 împotrivă şi 123 de abțineri, rezoluția propune ca toți cetățenii, indiferent de orientare sexuală și gen, să îşi poată exercita drepturile, inclusiv dreptul la liberă circulaţie, în toate statele membre UE.
Căsătoriile și parteneriatele ar trebui recunoscute în toate statele UE
De asemenea, documentul votat în forul legislativ cere ca parteneriatele înregistrate și căsătoriile constituite într-un stat membru să fie recunoscute în toate țările UE, iar soţii şi partenerii de acelaşi sex ar trebui trataţi în acelaşi mod ca şi cei de sex opus.
Un alt aspect importanta al rezoluției este îndemnul către cele 27 de state membre să accepte ca părinţi legali adulţii menţionaţi în certificatul de naştere al unui copil. Astfel, familiile LGBT+ trebuie să aibă acelaşi drept la reîntregirea familiei ca şi cuplurile de sex opus şi familiile acestora. Același tratament primit în toate țările membre, ar asigura statutul copiilor din aceste familii și nu ar exista riscul să devină apatrizi atunci când se mută într-un al stat al Uniunii.
Totodată, eurodeputaţii au luat act de discriminarea cu care se confruntă comunităţile LGBT+ din Polonia şi Ungaria și solicită luarea unor măsuri suplimentare împotriva acestor ţări precum proceduri de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor, măsuri judiciare şi instrumente bugetare.
Măsuri împotriva violențelor împotriva persoanelor LGBT+
Tot în această săptămână, forul legislativ european a cerut joi ca UE să-şi creeze baze legale comune pentru a acţiona împotriva discriminării şi violenţei de gen suferite de femei sau de persoanele LGBT+.
În documentul adoptat cu 427 de voturi ‚pentru’, eurodeputați cer ca violenţa bazată pe gen comisă online şi în lumea reală să fie tratată ca un domeniu de infracţionalitate deosebit de gravă care îmbracă o dimensiune transfrontalieră. Odată ce texul devine parte din legislația europeană, violenţa de gen trebui să fie cuprinsă în codurile penale ale tuturor statelor UE pe baza unor standarde minime comune.
Parlamentul European consideră că directiva europeană pe care o doreşte ar trebui să fie elaborată ţinând cont de prevederile Convenţiei de la Istanbul, conform căreia, de exemplu, definiţia violului trebuie să se bazeze pe lipsa consimţământului.
Însă, șase state din fostul bloc comunist (Bulgaria, Ungaria, Republica Cehă, Slovacia, Letonia şi Lituania) nu au ratificat Convenţia de la Istanbul. De asemenea, Polonia doreşte să se retragă din ea deoarece consideră, dincolo de obiectivul declarat al combaterii violenţei împotriva femeilor, Convenția încurajează căsătoriile între homosexuali şi acceptarea unui al treilea gen.