Reuniunea miniștrilor Agriculturii din UE la București
Bioeconomia și dezvoltarea rurală au fost principalele teme de discuție la reuniunea miniștrilor Agriculturii de la București.
Lica Manolache, 05.06.2019, 20:13
Palatul Parlamentului din București a găzduit, marți, Consiliul informal al miniștrilor Agriculturii și Pescuitului din statele membre UE, eveniment organizat în marja Președinției României la Consiliul Uniunii Europene. Pe agenda reuniunii s-au regăsit subiecte deosebit de relevante și de actualitate pentru statele membre, în contextul noii Politici Agricole Comune (PAC): cercetarea agricolă, inovarea și bioeconomia – crearea de sinergii și instrument principal în dezvoltarea rurală.
10 mld. euro pentru bioeconomie în viitorul buget UE
Prezent la București, comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Phil Hogan, a anunțat că vor fi alocate 10 miliarde de euro pentru bioeconomie şi dezvoltarea resurselor naturale pentru perioada 2021 – 2027:
“Comisia Europeană a alocat 10 miliarde de euro în propunerea cadrului financiar multianual pe agricultură pentru perioada 2021 – 2027 pentru bioeconomie şi dezvoltarea resurselor naturale. Deci, e normal să ne punem banii în sprijinul a ceea ce spunem că vrem să facem, tocmai ca să putem să aplicăm această strategie a bioeconomiei. (…) Aş vrea ca Politica Agricolă Comună (PAC) să îşi joace pe deplin rolul în dezvoltarea bioeconomiei. Acum s-au pus bazele, iar noul Parlament şi noua Comisie vor putea să facă alţi paşi pe această cale. Urmează preşedinţia finlandeză, care va prelua ceea ce s-a făcut în timpul preşedinţiei române şi vor veni cu următoarele măsuri practice, cu programele care să permită implementarea politicilor pe care le-am elaborat”, a spus oficialul european, marţi, în conferinţa de presă organizată la finalul reuniunii.
„Agricultura are nevoie de instrumente pentru a gestiona schimbarea climatică”
Invitat la reuniunea din capitala României, vicepreşedintele Comisiei pentru agricultură din Parlamentul European, Paolo de Castro a subliniat sprijinul forului legislativ pentru propunerea Comisiei Europene:
“Susţinem ferm propunerea comisarului Hogan de a se creşte şi bugetul pentru cercetare. Nu putem face faţă provocărilor viitorului decât cu mai multă inovare. În intervenţia mea din Consiliu am vorbit despre un alt aspect al cercetării: noile tehnici de cultivare şi de creştere a animalelor, respectiv aspectul genetic. În acest sector, agricultura trebuie să dispună de mai multe instrumente pentru a gestiona schimbarea climatică şi pentru a gestiona alte riscuri, de aceea inovarea este foarte importantă.”
Bioeconomia acoperă toate sectoarele şi sistemele care se bazează pe resurse biologice. Acesta este unul dintre cele mai mari şi mai importante sectoare ale UE, care include agricultura, silvicultura, pescuitul, alimentele, bioenergia şi bioprodusele, cu o cifră de afaceri anuală de aproximativ două miliarde de euro şi în care muncesc aproximativ 18 milioane de persoane, precizează Agerpres.
Despăgubiri pentru culturile distruse de precipitații
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, cel care a prezidat reuniunea informală a miniştrilor Agriculturii de la București, a anunț că fermierii români afectați de precipitațiile abundente din ultimele săptămâni ar putea primi despăgubiri din partea Uniunii Europene: “Am discutat şi cu comisarul Hogan despre alocarea de bani europeni (pe despăgubiri n.r.), dar nu vreau să vă spun prea devreme despre ce perspective sunt, dar sunt bune. Putem obţine fonduri europene la timp.”
Conferința de presă susținută la finalul reuniunii de la București:
Press conference held by Petre Daea and Phil Hogan from ro2019eu on Vimeo.