RePowerEU, răspunsul UE la criza energiei provocată de Rusia
Uniunea Europeană este pregătită să investească 300 de miliarde de euro în următorii ani pentru a renunța la importurile de gaze și petrol din Rusia.
Lica Manolache, 20.05.2022, 14:10
Comisia Europeană a prezentat, miercuri, planul RePowerEU prin care se dorește o reinventare a sistemului energetic european, dependent de importurile de gaz și petrol din Rusia. Prețul pentru independența de importurile rusești este de 300 de miliarde de euro, bani ce vor fi cheltuiți până în 2030 pentru investiții. Din această sumă, 10 miliarde de euro vor fi alocați pentru infrastructura de gaze, alte două miliarde de euro pentru petrol, iar grosul fondurilor se vor îndrepta către energia verde.
Bruxelles-ul își propune să crească ponderea energiei verzi în statele UE de la 40%, cât este actuala țintă, la 45% până în 2030.
Importuri de gaze din SUA și Orientul Mijlociu
“RePowerEU ne va ajuta să economisim mai multă energie, pentru a accelera renunțarea la combustibilii fosili și, cel mai important, să demarăm investițiile pe scară largă. Așa că aș spune că aceasta va fi o accelerare a implementării Pactului verde european, a declarat șefa Comsiei Europene, Ursula von der Leyen.
Până când Uniunea Europeană va putea susține necesarul de energie pe cont propriu, trebuie găsite soluții pentru necesitățile celor 27 de state membre. De aceea, pe termen scurt, Uniunea Europeană a găsit câteva variante pentru a înlocui o parte din importurile de gaze din Russia, în condițiile în care, anul trecut, Uniunea a importat 155 de miliarde de metri cubi de gaze naturale din Federația Rusă. Potrivit Executivului european, UE poate importa până la finalul până la 60 de miliarde de metri cubi de gaze naturale și lichefiate din SUA, Egipt, Israel și alte state din Orientul Mijlociu.
Ursula von der Leyen, declarații despre planul RePowerEU (video în limba engleză):
Statele UE, încurajate să consume mai puțin
Documentul mai arată că statele UE pot economisi anual 80 de miliarde de euro în ceea ce priveşte importurile de gaze, 12 miliarde euro din cele de petrol şi 1,7 miliarde euro din cărbune.
O altă parte a planului prezentat de Executivul european presupune economisirea de energie consumată în țările membre. Schimbările comportamentale ale companiilor și cetățenilor din Uniunea trebuie să reducă cu 5% cererea de gaze și petrol și o scădere a consumului de energie de 13% pănâ în 2030. Cele 27 de state membre sunt încurajate “să adopte măsuri fiscale pentru a încuraja economiile de energie, de exemplu prin aplicarea de cote reduse de TVA pentru sistemele de încălzire, lucrările de izolare a clădirilor și aparatele și produsele eficiente din punct de vedere energetic, se arată în comunicatul Comisiei.
Proiect ambițios al țărilor de la Marea Nordului
În același timp, Germania, Belgia, Ţările de Jos şi Danemarca s-au angajat să construiască o capacitate de energie eoliană de cel puţin 150 GW în Marea Nordului, până în 2050, pentru a crea o uzină de energie verde pentru Europa, transmite Reuters, citat de Agerpres.
Energia produsă ar putea alimenta 230 de milioane de locuinţe europene, însă cele patru state își propun să folosească energia verde pentru a produce hidrogen şi combustibili ecologici pentru industria grea şi transport, după cum a anunţat ministrul danez pentru Afaceri, Simon Kollerup.
Costurile pentru această capacitate de energie eoliană se ridică, de asemenea, la sute de miliarde de euro, iar cele patru țări vor apela la investitorii privați pentru a le acoperi, după cum a mai transmis guvernul de la Copenhaga.