Regulament al CE împotriva grăsimilor nocive din alimente
Cantitatea de grăsimi nocive din alimentele comercializate în statele membre UE trebuie redusă, conform unui regulament al Comisiei Europene.
Lica Manolache, 07.05.2019, 16:26
Toate statele Uniunii Europene sunt obligate să limiteze cantitatea de acizi grași trans nesaturați (AGTN) din alimente, potrivit unui regulament adoptat de Comisia Europeană la finalul lunii aprilie. Produsele alimentare care nu sunt conforme cu noua legislație a blocului comunitar, nu vor mai putea fi introduse pe piață după data de 1 aprilie 2021.
Datele arată că acizii trans sunt considerați responsabili pentru declanșarea mai multor afecțiuni: boli cardiovasculare, accident vascular cerebral, diabet, cancer, Alzheimer, iar aceste grăsimi nocive provoacă anual 50.000 de decese în Europa. În România, se estimează că alimentele bogate în acizi trans duc la apariția unor boli care ucid anual aproximativ 3.000 de români.
Unele țări membre ale Uniunii – Danemarca, Elveţia, Austria, Islanda, Norvegia şi Ungaria – au introdus deja în legislaţia proprie limita de 2g de acizi trans / 100g de grăsimi în alimentaţie, prevăzută în regulament. Germania, Olanda şi Marea Britanie au negociat cu procesatorii scăderea voluntară a conţinutului de acizi trans.
Alimentele care conțin acizi grași nesaturați
Măsurile Comisiei Europene vizează o varietate de alimentele bogate în AGTN precum: margarina, produsele de tip fast-food, chipsurile, mezelurile, produsele de patiserie, prăjiturile și biscuiții, popcornul pentru microunde, mâncarea semi-preparată, supele la plic etc.
Regulamentul adoptat de Comisia Europeană mai prevede ca operatorii din sectorul alimentar, care furnizează altor operatori din acest sector alimente care nu sunt destinate consumatorului final sau vânzării cu amănuntul, să furnizeze informații cu privire la cantitatea de acizi grași trans, alții decât acizii grași trans care se găsesc în mod natural în grăsimile de origine animală, în cazul în care cantitatea respectivă depășește 2 grame la 100 g de grăsime.
Produsele alimentare care nu sunt conforme cu prezentul regulament nu mai pot intrat pe piața Uniunii Europene de la 1 aprilie 2021.
Ce sunt acizii grași trans nesaturați
Acizii grași trans nesaturați sunt concepuți prin adăugarea hidrogenului în ulei vegetal, în cadrul proces numit hidrogenare. Folosirea acestor grăsimi în prepararea alimentelor procesate ajută la prelungirea prospețimii acestora, a termenului de garanție și le oferă un aspectul mai atragător în rafturile magazinelor sau în restaurantele de tip fast-food.
Acizii grași trans sunt utilizați pe scară largă în industria alimentară, încă din anul 1950, precizează site-ul Parlamentului European. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a avertizat că efectele adverse ale acizilor grași trans asupra sănătății noastre sunt de-a dreptul copleșitoare și recomandă reducerea acestor acizi nesaturați la mai puțin de 1% din aportul zilnic de energie.