Reforma PAC, aprobată de statele UE
Statele UE au ajuns la un acord pentru reforma Politicii Agricole Comune ale cărei priorități sunt sprijinirea micilor fermieri și a practicilor ecologice.
Lica Manolache, 30.06.2021, 14:20
Statele membre ale Uniunii Europene aprobat, luni, reforma Politicii Agricole Comune (PAC), după trei ani de negocieri care au vizat propunerile pentru o agricultură comunitară mai verde şi noi măsuri în sprijinul fermelor mici.
Noua strategie pentru PAC se va aplica începând din ianuarie 2023 și beneficiază de un buget de circa 387 miliarde de euro pe o perioadă de şapte ani. Majoritatea fondurilor (270 miliarde de euro) vor merge către fermieri sub formă de subvenţii directe.
Cel puțin 10% din PAC va ajunge la fermierii mici
Negociatorii care au reprezentat Parlamentul European şi cele 27 de state membre UE au căzut de acord asupra unor reguli care obligă ţările membre UE să cheltuiască 20% din plăţile directe către agricultori începând din 2023-2024. Plățile vor creşte la 25% în perioada 2025 -2027, pentru a acoperi cheltuieli pentru protejează mediul, precum refacerea zonelor umede pentru a absorbi dioxidul de carbon sau agricultura ecologică.
Fermele europene resimt deja efectele schimbărilor climatice, însă, la rândul său, agricultura este principalul factor de presiune asupra habitatelor naturale din Europa şi produce 10% din emisiile de gaze cu efect de seră ale Uniunii Europene.
Totodată, țările UE trebuie să distribuie cel puţin 10% din fondurile prevăzute de PAC pentru fermele mici. Ţările UE ar putea însă ocoli această obligaţie dacă utilizează alte metode pentru a distribui fondurile în mod corect.
Comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, prezent la întâlnirea miniştrilor Agriculturii din cele 27 de state membre unde s-a dat undă verde noii Politici Agricole Comune, a declarat: “Acordul este esenţial pentru a ne asigura că noua Politică Agricolă Comună permite tranziţia spre o agricultură sustenabilă.”
Parlamentul European urmează să voteze acordul, cel mai probabil în sesiunea din toamnă, iar Comisia Europeană va evalua dacă planurile ţărilor pentru cheltuirea fondurilor PAC respectă reglementările de mediu ale UE.
Un nou Pact de acțiune rurală
Obținerea acordului pentru noul PAC a fost urmată, marți, de propunerea Executivului european pentru un Pact rural și a Planului de acțiune rurală, menit să ajute zonele rurale pentru a deveni mai puternice, conectate, reziliente și prospere.
“Pentru a răspunde cu succes megatendințelor și provocărilor generate de globalizare, urbanizare și îmbătrânire și pentru a profita de beneficiile tranziției verzi și digitale, sunt necesare politici și măsuri care să țină seama de condițiile locale, care să țină seama de diversitatea teritoriilor din UE, de nevoile lor specifice și de punctele forte relative ale acestora”, a transmis Comisia European într-un comunicat de presă.