Record în comerțul exterior de produse farmaceutice al UE
Uniunea Europeană a înregistrat cel mai mare excedent comercial în comerțul exterior cu produse medicinale și farmaceutice. România se află printre puținele state membre care au raportat un deficit comercial.
Lica Manolache, 22.04.2025, 18:37
În 2024, exporturile Uniunii Europene de produse medicinale și farmaceutice au înregistrat un avans de 13,5% față de anul precedent 2023, arată datele publicate în luna aprilie de Eurostat. În total, valoarea exporturilor a fost de 313,4 miliarde de euro, cu 37 de miliarde de euro peste totalul din 2023.
În același timp, importurile Uniunii de astfel de produse au crescut cu numai 0,5% sau (un miliard de euro), cu o valoare totală de 119,7 miliarde de euro. Prin urmare, Uniunea Europeană a înregistrat anul trecut un excedent de 193,6 miliarde de euro în urma schimburilor comerciale cu produse medicinale și farmaceutice, ceea ce reprezintă un record pentru blocul comunitar.
În rândul celor 27 de state membre, cel mai mare exportator a fost Germania, cu exporturi în valoare de 67,9 miliarde de euro., urmată de Irlanda (56,6 miliarde de euro) și Belgia (41,4 miliarde de euro).
Tot Germania a avut și cea mai mare valoarea a importurilor de produse medicinale și farmaceutice cu valoare totală de 23 de miliarde de euro). Pe următoarele poziții se află Belgia (21,3 miliarde de euro) și Țările de Jos (14,7 miliarde de euro).
Datele Eursotat mai arată că Irlanda (49 miliarde de euro) și Germania (45 miliarde de euro) au înregistrat cele mai mari excedente ale balanței comerciale din UE de pe urma schimburilor cu produse medicinale și farmaceutice din 2024.
România se află pe lista scurtă a statelor UE care au avut deficite comerciale de pe urma schimburilor cu produse medicinale și farmaceutice în 2024. Slovacia, Malta, Estonia și Cehia sunt celelalte țări membre aflate în aceeași situație. Astfel, România a exportat produse medicinale și farmaceutice în valoare de 904 milioane de euro, în timp ce importurile s-au situat la 1,043 miliarde de euro. Astfel, deficitul balanței comerciale a fost de 138 milioane de euro.
Balanța comercială a comerțului UE cu produse medicinale și farmaceutice (exprimată în miliarde de euro) / Sursa: Eurostat
Statele Unite ale Americii au fost principala destinație pentru exporturile extracomunitare de produse medicinale și farmaceutice ale UE cu 38,2% din total sau 119,8 miliarde de euro. Elveția (16,4% sau 51,3 miliarde de euro) și Marea Britanie (5,8% sau 18,2 miliarde de euro) au fost următorii parteneri comerciali.
În ceea ce privește importurile, cele mai mari cantități de produse medicinale și farmaceutice au provenit tot din SUA (38,3% sau 45,9 miliarde de euro), Elveția (32,6% sau 39,1 miliarde de euro) și Marea Britanie (7,3% sau 8,7 miliarde de euro).
Posibile tarife impuse anunțate de administrația Trump pot aduce schimbări majore în comerțul exterior al UE. Astfel, Federația Europeană a Industriilor și Asociațiilor Farmaceutice (EFPIA), organism de lobby din care fac parte mari grupuri din sectorul farmaceutic, a cerut președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, să facă eforturi pentru ‘acțiuni rapide și radicale’ care să contracareze ‘riscul de exod’ către SUA, potrivit unor surse ale agenției Reuters, citată de Agerpres.
Principlalii parteneri în comerțul exterior cu produse medicinale și farmaceutice