Reciprocitatea vizelor pentru cetățenii UE
Doar SUA au rămas pe lista țărilor care nu acordă vize pentru toți cetățenii Uniunii Europene.
Lica Manolache, 22.12.2017, 08:10
Comisia Europeană a prezentat, miercuri, un raport privind progresele înregistrate în sensul asigurării unei reciprocități în ceea privește regimul vizelor cu Canada și Statele Unite ale Americii. Raportul arată că, în ultimii doi ani și jumătate, cazurile de nereprocitate s-au redus considerabil. Australia, Japonia și Brunei au eliminat obligativitatea vizei pentru toți cetățenii Uniunii Europene. Lor li s-a alăturat Canada, de la 1 decembrie 2017, care a eliminat vizele pentru români și bulgari ca urmare a semnării acordului comercial cu UE (CETA).
Astfe, doar SUA rămân ca unică țară care nu permite accesul fără viză al cetățenilor tuturor statelor membre ale UE, deși americanii sunt exonerați de obligația de a deține viză în toate statele Uniunii.
Viza pentru SUA, o veche problemă pentru România
Comisarul pentru migrație, afaceri interne și cetățenie, Dimitris Avramopoulos, este optimist în ceea ce privește includerea tuturor statelor europene în programul Visa Waiver: Realizarea reciprocității depline în materie de vize cu Canada demonstrează că eforturile noastre diplomatice și dialogul nostru continuu cu această țară dau roade. Împreună cu cele cinci state membre vizate, vom urma aceeași cale în relația cu Statele Unite ale Americii și suntem hotărâți să facem tot ce ne stă în putință pentru ca toți cetățenii UE să beneficieze de dreptul de călătorie fără viză. Este necesar să se facă imediat pași înainte și ne așteptăm să colaborăm strâns cu partenerii noștri din SUA pentru a impulsiona înregistrarea de progrese.”
În ceea ce privește România, rata de refuz pentru viza de călătorie în SUA a scăzut după aderarea la Uniunea Europeană, în 2007, dar a rămas constantă în ultimik doi-teri ani. Unul din 10 români încă primește refuzul de a intra pe teritoriul Statelor Unite ale Americii.
Comisia Europeană speră ca la reuniunea la nivel de înalți funcționari din domeniul justiției și al afacerilor interne din UE și SUA, din 27-28 februarie 2018, și la reuniunea miniștrilor de justiție și afaceri interne din UE și SUA, din mai 2018, să obțină progrese în eliminarea vizelor pentru toți cetățenii UE.