Reciclarea deșeurilor de plastic în UE
Rata de reciclare a deșeurilor din plastic continuă să crească în Uniunea Europeană.
Lica Manolache, 27.10.2021, 23:08
41% din deșeurile de ambalajele din plastic au fost reciclate în Uniunea Europeană, în 2019, potrivit datelor publicate de Eurostat. Fiecare locuitor al Uniunii Europene a generat 34,4 kilograme de deşeuri de ambalaje din plastic (PET) în urmă cu doi ani, dintre care 14,1 kilograme au fost reciclate, mai arată datele publicate miercuri de Oficiul European de Statistică.
Lituania, campioană la reciclarea PET-urilor
Nouă din cele 27 de state membre UE au avut o rată de reciclare a ambalajelor PET-ului de peste 50%.În fruntea acestui pluton se situează Lituania cu 70% rată reciclare în 2019, urmată de Cehia cu 61% și Bulgaria cu 59%, datele pentru țara vecină fiind cele pentru anul 2018. Olanda a reciclat 57% din deșeurile de plastic generat, Suedia şi Slovacia au avut fiecare o rată de 53%, Spania (52%), Cipru (51%) şi Slovenia (50%).
La polul opus, se află șase state care au reciclat mai puţin de o treime din deşeurile de ambalaje din plastic în 2019. Malta a avut cea mai mică rată din UE, respectiv 11%, potrivit datelor pentru 2018, iar în fața sa se situează Franţa (27%), Irlanda (28%), Austria (31%), Polonia (32%) şi Ungaria (33%).
Rata reciclării ambalajelor din plastic în UE (Sursa: Eurostat)
România, rată de reciclare peste media Uniunii Europene
Și în cazul României, Eurostat a avut la dispoziție datele valabile pentru anul 2018 când 43% din deşeurile de ambalaje din plastic au fost reciclate. Datele sunt confirmate și de președintele Asociaţiei Române pentru Ambalaje şi Mediu (ARAM), Alin Vişan care a declarat pentru agenția Agerpres:
“Dacă ne uităm pe datele ultimilor ani, performanţa României în colectarea plasticului este undeva la 45%, peste media Uniunii Europene, care ar fi la 40 şi ceva la sută, şi peste rezultatele unor state ca Franţa, Austria sau Ungaria care sunt doar pe la 30%. România a luat o măsură foarte bună acum mai mulţi ani, a instituit o ţintă de colectare a PET-ului de aproape 50%, diferită de ţinta de colectare din Europa, de 22,5%. Deci, nu ar fi corect să penalizăm o industrie care până acum şi-a îndeplinit obligaţiile, care are în vedere construirea unui sistem nou şi foarte scump, cum este Sistemul de Garanţie-Returnare.
Eurostat mai precizează că în perioada 2009-2019, cantitatea de deşeuri de ambalaje per locuitor generată în UE a crescut cu 24% (6,7 kg), iar cantitatea de deșeuri reciclate a crescut cu 50% (4,7 kg). Chiar dacă există o îmbunătățire semnificativă a reciclării, cantitatea de deşeuri de ambalaje din plastic care nu a fost reciclată a urcat cu două kilograme per locuitor în aceeași perioadă , din cauza volumului mai mare de deşeurilor generate.