Reacții la raportul MCV privind România și Bulgaria
Noul raport MCV stârnește îngrijorarea autorităților de la București, în timp ce Bulgaria este aproape de ridicarea mecanismului de monitorizare.
Lica Manolache, 25.10.2019, 17:56
Tristețe și îngrijorare, la București, săptămâna aceasta, după ce Comisia Europeană a publicat cel mai recent raport al Mecanismului de Verificare și Cooperare referitor la România.
Printre criticile menționate în raportul MCV se numără și activitatea Secției speciale pentru anchetarea magistraților, cea care a deschis un dosar penal actualui procuro-șef al Parcehetului European, Laura Codruța Kovesi. Aceeași secție a declanșat anchete împotriva magistraților care s-au opus schimbărilor din sistemul judiciar al României.
Critici dure pentru activitatea Secției speciale pentru anchetarea magistraților
“Funcţionarea Secţiei speciale pentru anchetarea magistraţilor a confirmat temerile exprimate atât în România, cât şi în exterior că secţia respectivă ar putea fi utilizată ca instrument de presiune politică. (…)Secţia specială a iniţiat anchete împotriva judecătorilor şi a procurorilor care s-au opus modificărilor actuale ale sistemului judiciar, precum şi modificările bruşte ale abordării adoptate în cauzele aflate pe rolul instanţelor, de exemplu retragerea căilor de atac introduse anterior de DNA în dosarele de corupţie la nivel înalt. Numirile în funcţiile de conducere din Secţia specială au stârnit, la rândul lor, polemici”, remarcă documentul Comisiei Europene.
Ana Birchall: România, la un pas de activarea Articolului 7
Ministrul interimar al justiției, Ana Birchall, a punctat că documentul Comisiei atrage atenția României pentru nerespectarea recomandărilor venite de la Bruxelles: Raportul recunoaşte îndeplinirea doar a două recomandări din cele 12 formulate în 2017 (cea privind activitatea Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate – ANABI, instituţie aflată în subordinea Ministerului Justiţiei şi cea referitoare la modul de implementare de către ANI a sistemului informativ PREVENT). Se recunoaşte, totodată, continuarea progreselor în cadrul recomandărilor nr. 3 şi nr. 5 din 2017”, a declarat ministrul român.
Totodată, minstrul român a afirmat că România a fost la un pas de activarea Articolului 7 din Tratatul din Tratatul UE, procedură prin care țara noastră ar fi pierdut dreptul la vot în Consiliul UE: “În cea de-a doua perioadă analizată în raport (n.r. aprilie-octombrie 2019), sunt cel puţin şapte referiri pozitive explicite la ministrul Justiţiei sau la Ministerul Justiţiei. (…)Prin toată activitatea pe care am avut-o la Ministerul Justiţiei, am contribuit să nu ajungem la activarea Articolului 7. Ne-a trecut glonţul pe la ureche.”
De altfel, și comisarul european pentru migraţie, afaceri interne şi cetătenie, Dimitris Avramopoulos, crede că țara noastră va îndrepta greșelile din ultimul an: Raportul notează că regresul înregistrat în noiembrie 2018 a continuat şi România nu s-a angajat în respectarea recomandărilor adiţionale din acel moment. Comisia este încrezătoare că România ar putea da un nou impuls pentru îndeplinirea obiectivelor din MCV.”
Bulgaria, progrese suficiente pentru ridicarea mecanismului
În schimb, raportul MCV laudă Bulgaria pentru progresele realizate de guvernul de la Sofia în ceea ce privește sistemul judiciar din țara vecină. Comisia Europeană a ajuns la concluzia că progresele realizate de Bulgaria sunt suficiente pentru a avea în vedere ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare, notează Agrepres.
Raportul pentru Bulgaria confirmă că în ultimul an a continuat progresul şi observă angajamentul autorităţilor bulgare de a continua eforturile de a aborda provocările rămase. Pe aceste baze Comisia a ajuns la concluzia că progresele sunt suficiente pentru a avea în vedere ridicarea MCV-ul şi a continua să monitorizăm provocărilor rămase prin alte procese ale UE şi naţionale. Comisia acum va aştepta să audă veşti de la Consiliu şi Parlamentul European înainte de a lua o decizie finală”, a spus comisarul european, Dimitris Avramopoulos.
Vestea a fost primită cu entuziasm de Executivul de la Sofia. Ridicarea Mecanismului ce Cooperare şi Verificare este un lucru bun, dar asta trebuie să ne ambiționeze și mai mult. În fiecare zi, în fiecare oră, să luptăm pentru statul de drept, împotriva corupției și contrabandei” premierul bulgar, Boiko Borisov, care i-a felicitat pe toți cei care au muncit pentru a primi un raport foarte bun din partea Comisiei.