Raport privind produsele periculoase pentru consumatorii din UE
Automobilele și îmbrăcămintea sunt produsele cele mai periculoase pentru români, potrivit unui raport publicat, vineri, de Comisia Europeană.
Lica Manolache, 08.04.2019, 22:12
Comisia Europeană a publicat, vineri, raportul pe 2018 privind produsele periculoase notificate prin Safety gate, sistemul de alertă rapidă european.
Conform documentului, autoritățile naționale din cele 28 de state membre UE au publicat 2.257 de alerte cu privire la produse periculoase. Le nivel european, jucăriile sunt categoria de produse cea mai frecvent notificată (31 %), urmate de autovehicule (19%) și de îmbrăcăminte, materiale textile și articole de modă (10 %). Riscuri identificate au fost cele chimice și vătămările (25% pentru fiecare), urmate de riscul de sufocare pentru copii (18 %).
România a trimis doar 9 alerte de produse periculoase
Din totalul celor peste 2.220 de notificări, doar 9 alerte au venit din România. La nivel țării noastre, cele mai frecvent notificate produse au fost automobilele (33%), și îmbrăcămintea (22%). Principalele categorii de risc identificate au fost leziunile (44%), riscurile chimice (33%) și riscul de sufocare (11%).
Paul Anghel, director general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor a oferit publicației Adevărul un răspuns legat de motivul pentru care ţara noastră a înregistrat printre cele mai puţine alerte: Nu suntem pe primele locuri, dar nu suntem nici pe ultimele locuri. De-a lungul timpului numărul de notificări s-a diminuat, probabil şi datorită autorităţii care a adus programe de educare a consumatorilor, consilierea operatorilor economici de a nu achiziţiona produse care pot reprezenta un pericol pentru consumatori şi toate celelalte proiecte desfăşurate“.
Jumătate din produsele periculoase, importate din China
Raportul mai subliniază că peste jumătate din totalul produselor periculoase detectate provin din China. Comisia Europeană colaborează cu autoritățile chineze competente, inclusiv pentru a spori gradul de conștientizare cu privire la normele de siguranță pe care trebuie să le respecte produsele care sunt comercializate consumatorilor din UE.
Rechemările de produse reprezintă una dintre cele mai obișnuite măsuri de reducere a riscurilor, dar proporția produselor recuperate cu succes de la consumatori rămâne, în general, scăzută. Conform unui sondaj recent arată că o treime dintre respondenți folosesc în continuare, cu bună știință, produsele rechemate, ceea ce sugerează ipoteza că notificările de retragere nu au efecte semnificative asupra consumatorilor și/sau că este posibil ca riscurile să nu le fie comunicate suficient de clar.
Věra Jourová, comisarul pentru justiție, consumatori și egalitate de gen, a declarat: Cu peste 2.000 de alerte și aproape de două ori mai multe rechemări și retrageri de pe piață, raportul arată că se asigură în mod eficace respectarea normelor. Vom continua să colaborăm cu autoritățile naționale și cu țările terțe astfel încât toți consumatorii europeni să fie în siguranță. ”
Sistemul Safety Gate are un site web public specific care oferă acces la actualizările săptămânale ale alertelor transmise de autoritățile naționale care participă la sistem. În fiecare săptămână se înregistrează și se publică pe acest site aproximativ 50 de alerte, informează Comisia Europeană.