Raport privind egalitatea de gen
Raportul Comisiei Europene privind egalitatea de gen plasează România pe ultimele locuri din UE, în ceea ce privește realizările femeilor, dar și la dezavantajele acestora în fața bărbaților.
Lica Manolache, 15.10.2021, 22:02
Comisia Europeană a publicat miercuri primul raport privind egalitatea de gen, care oferă o imagine exactă a regiunilor europene în care femeile au cele mai multe realizări precum și a celor în care acestea se confruntă cu cele mai mari dezavantaje în raport cu bărbații.
Sunt încântată să vă prezint această activitate inovatoare de cartografiere a plafonului de sticlă cu care se confruntă femeile la nivel regional în Europa. Raportul demonstrează că mai sunt multe de făcut pentru a ajuta femeile să beneficieze de aceleași oportunități ca bărbații, a declarat Elisa Ferreira, comisarul pentru coeziune și reformă.
Documentul se bazează pe doi indici special elaborați: indicele realizărilor în rândul femeilor(FemAI) și indicele dezavantajelor cu care se confruntă femeile(FemDI). Aceștia indică atât regiunile în care femeile au realizări mai multe, cât și zonele în care femeile sunt dezavantajate în comparație cu bărbații, reiese dintr-un comunicat al Executivului european.
România, cel mai mic indice al realizărilor din UE
Rezultatele Monitorului privind egalitatea de gen la nivel regional al UE arată că cel mai ridicat nivel al realizărilor femeilor se înregistrează în statele din nordul Europei (Danemarca, Suedia și Finlanda) înregistrând cel mai mare scor. Indicele realizărilor este de peste 73 de puncte în cele trei state nordice, urmate de regiuni din Austria, Olanda și câte o regiune din Irlanda și Spania unde FemAI depășește 70 de puncte.
La polul opus, cel mai mic scor îl înregistrează mai regiuni din sud-estul Uniunii Europene, cu România și Grecia pe pozițiile de codașe. Astfel, regiunea Sud-Est din România are cel mai mic indice al realizărilor din Uniune, doar 29,9 puncte. Restul regiunilor din țara noastră au avut un indice FemAI cuprins între 31-39 de puncte, cu excepția regiunii Nord-Vest care înregistrează un punctaj de 41,3.
Indicele realizărilor în rândul femeilor în regiunile UE (Sursa: Comisia Europeană)
Femeile din Spania și Franța au cele mai puține dezavantaje
În ceea ce privește indicele dezavantajelor față de bărbați, raportul arată că femeile din Franţa şi Spania se confruntă cu cele mai mici dezavantaje. Regiunile cu cele mai mici dezavantaje din UE sunt Auvergne (Franța, scor 13,1), La Rioja (13,4) şi Galicia 13,5 din Spania , şi regiunea din jurul capitalei Finlandei, Helsinki-Uusimaa (13.7).
Din nou, Grecia şi România se află la coada clasamentului, cu două regiuni în care indicele FemDI este mai ridicat decât oriunde în Uniunea Europană, respectiv Sterea Ellada (49,6) și Sud-Vest Oltenia (48.7).
Documentul mai arată că, femeile din regiunile mai dezvoltate pot avea mai multe realizări și au mai puține dezavantaje în fața bărbaților, în timp ce majoritatea femeilor din regiunile mai puțin dezvoltate se confruntă cu mari provocări. La nivel național, femeile din regiunile-capitală tind să aibă mai multe realizări și să fie mai puțin dezavantajate.
Indicele dezavantajelor cu care se confruntă femeile în regiunile UE (Sursa: Comisia Europeană)