Protecția lucrătorilor sezonieri în UE
Comisia Europeană a transmis statelor membre o serie de măsuri ce trebuie aplicate în regim de urgență pentru protejarea lucrătorilor sezonieri, vulnerabil în fața pandemiei de COVID-19.
Lica Manolache, 16.07.2020, 18:55
Comisia Europeană a prezentat joi un set de orientări menite să asigure protecţia lucrătorilor sezonieri în UE în contextul pandemiei de COVID-19. Executivul comunitar a subliniat că, chiar dacă monitorizează aplicarea corespunzătoare a normelor Uniunii în ceea ce privește lucrătorii sezonieri, responsabilitatea pentru aplicarea lor corespunzătoare revine autorităților naționale din statele membre UE.
Măsurile impuse statelor membre UE pentru protejarea lucrătorilor sezonieri
Astfel, Comisia cere să fie puse în aplicare măsuri adecvate în regim de urgență legate de: condițiile de viață și de muncă adecvate, inclusiv distanțarea fizică și măsurile de igienă corespunzătoare; informarea clară a lucrătorilor cu privire la drepturilor lor; aspecte în materie de asigurări sociale. De asemenea, CE cere respectarea dreptului lucrătorilor sezonieri de a lucra într-un stat membru UE indiferent dacă sunt cetățeni UE sau dacă vin din țări din afara UE.
Totodată, Comisia a planificat următoarele acțiuni menite să sporească protecția drepturilor lucrătorilor sezonieri:
– un studiu menit să colecteze date privind munca sezonieră din interiorul UE și să identifice principalele provocări, inclusiv în ceea ce privește subcontractarea;
– o anchetă privind ocupațiile cu grad ridicat de risc, inclusiv privind lucrătorii sezonieri, efectuată de EU-OSHA în strânsă colaborare cu Comitetul inspectorilor de muncă principali;
– o campanie de sensibilizare care vizează sectoarele expuse într-o mai mare măsură muncii sezoniere, coordonată de ELA;
– o audiere cu partenerii sociali europeni cu privire la lucrătorii sezonieri;
– un studiu comparativ al analizelor efectuate în diferite state membre de către rețeaua de experți juridici în materie de liberă circulație și de coordonare a securității sociale (MoveS);
– acordarea de sprijin statelor membre prin intermediul Platformei europene de combatere a muncii nedeclarate și a campaniei # EU4FairWorwork4, pentru a încuraja o mai bună informare cu privire la drepturi și obligații în rândul lucrătorilor și al angajatorilor.
Pandemia de COVID-19 a scos la iveală problemele lucrătorilor sezonieri
Decizia Comisiei Europene vine în urma dezvăluirilor apărute în presă, privind infectările mai multor lucrători sezonieri, inclusiv cele ale unor cetățeni români, angajați pentru munca agricolă, dar și în abatoarele din Germania, persoane care erau cazate necorespunzător și ale căror drepturi privind remunerarea și protejarea sănătății nu au erau respectate.
Pandemia de COVID-19 a scos la lumină condiţiile de trai şi de muncă dificile cu care se confruntă aceşti lucrători. Acest aspect trebuie abordat. Orientările noastre sunt un semnal de alarmă adresat statelor membre şi întreprinderilor pentru ca acestea să se asigure că îşi îndeplinesc obligaţiile care le revin în ceea ce priveşte protecţia lucrătorilor indispensabili, care sunt, totuşi, vulnerabili”, a declarat comisarul pentru locuri de muncă şi drepturi sociale, Nicolas Schmit.
Milioane de lucrători transfrontalieri, beneficiari ai noilor măsuri
Pe 19 iunie, Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care îndemna Comisia să evalueze situația generală a ocupării forței de muncă și condițiile de sănătate și de siguranță ale lucrătorilor transfrontalieri și sezonieri.
Această rezoluție este dedicată milioanelor de lucrători transfrontalieri care sunt simbolul liberei circulații consacrate în tratatele noastre și care aduc prosperitate sectoarelor economice cheie”, a declarat eurodeputatul Dragoș Pîslaru, inițiatorul rezoluției și membru al Comisiei pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale.
Peste 17,6 milioane de cetăţeni ai UE trăiesc sau lucrează într-un alt stat membru decât cel de origine. Anumite sectoare ale economiei europene, în special sectorul agroalimentar şi cel al turismului, depind de sprijinul lucrătorilor sezonieri din UE şi din ţările terţe pentru anumite perioade ale anului. Comisia estimează că media anuală a lucrătorilor sezonieri activi în UE este cuprinsă între câteva sute de mii şi un milion.