Propaganda rusă în Uniunea Europeană
Uniunea Europeană este ținta continuă a campaniilor de dezinformare produse de regimul de la Moscova
Lica Manolache, 19.01.2018, 21:11
În Parlamentul European a avut loc, miercuri, o dezbatere cu tema “Rusia – influenţa propagandei asupra ţărilor din UE”, un bun prilej pentru a puncta metodele prin care valorile europene sunt atacate prin dezinformare și campanii de știri false (fake news). Comisarul european pentru securitate, Julian King, a afirmat că regimul de la Moscova duce o campanie orchestrată împotriva UE: “Nu există nicio îndoială că această campanie de dezinformare pro-Kremlin este o strategie orchestrată, care furnizează aceleaşi articole de dezinformare în cât mai multe limbi posibil, prin cât mai multe canale, cât mai des posibil.”
Oficialul european a menționat că această concluzie vine în urma a doi ani în care “unitatea de luptă a executivului european împotriva dezinformării în estul Europei a strâns peste 3.500 de exemple de dezinformare pro-Kremlin, care contrazic faptele altfel accesibile publicului, şi care se repetă în mai multe limbi, cu diferite ocazii.”
Rețeaua de dezinformare a regimului de la Kremlin
Regimul condus de Vladmir Putin duce campania de propagandă rusească prin canalele oficiale de radio și televiziune, dar și prin pseudo-agenții de presă, site-uri de știri care promovează “fake news”, precum și prin persoane care dezinformează în rețelele de socilaizare, transmit mesaje de dezbinare și contribuie la o cât mai bună disitribuire a materialelor de presă de tip “fake news”. Cele mai cunoscute unelte media ale regimului de la Moscova sunt agenția de informații Sputnik și televizunea Russia Today (RT), ambele prezente la nivel internațional. Aceeste canale sunt folosite pentru a promova o imagine spălată a puterii de la Kremlin și pentru a ataca valorile promovate de Uniunea Europeană.
“În doctrina militară oficială a Rusiei, precum şi în declaraţiile oficiale ale generalilor ruşi, ele descriu utilizarea datelor false şi a unei propagande destabilizatoare ca instrumente legitime, şi informaţia ca un alt tip de forţă armată”, a punctat comsiarul Julian King.
Cuvântarea comisarului Julian King în dezbaterea prezidată de eurodeputatul român Ioan Mircea Pașcu:
Implicarea Rusiei în alegerile din Franța și Germania
Parlamentarii europeni sunt de acord că propaganda rusească nu este numai omniprezentă, dar și eficientă. După scandalul din campania electorală din Statele Unite, Rusia a avut ocazia să dovedească eficiența propagandei atât în alegerile de anul trecut din Germania și Franța, primele forțe economice ale blocului comunitar. În timpul campaniei electorale din Franța, echipa lui Macron a interzis agenției de presă Sputnik și canalului de televiziune Russia Today să aibă acces media la sediul campaniei sale deoarece acestea difuzau propagandă mai degrabă decât să ofere știri reale. De altfel, este cunoscut faptul că Putin a fost suținătorul extremistei de dreapta Marie LePen, cea care a avut și o întâlnire cu șeful de stat rus, la Moscova, în luna martie.
Emmanuel Macron, actualul președinte al Franței, a fost și victima unui atac cibernetic în plină campanie electorală. Companiile de securitate cibernetică care au studiat cazul sunt de părere că atacul a fost realizat de hackeri care aveau legături cu agenţiile de informaţii din Rusia.
În Germania, ascensiunea formațiunii de naționaliste de dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) este direct legată de propaganda rusească. AfD este astăzi a treia formațiune politică din Bundestag, naționaliștii beneficiind de campania dusă împotriva Angelei Merkel pe teme precum: criza refugiaților, lipsa libertății de exprimare și abuzul asupra copiilor.