Proiect românesc în finala EUSIC
Career Bus a fost selectat în finala Competiției Europene de Inovare Socială (EUSIC) din acest an.
Lica Manolache, 24.09.2018, 14:30
Un proiect românesc a fost selectat în finala Competiției Europene de Inovare Socială (EUSIC), anunță Comisia Europeană. „Career Bus”, proiectul românesc ajuns între cele 10 finaliste, propune un autobuz cu sfaturi interactive pentru tineri privind dezvoltarea profesională.
Proiectul „Career Bus” (Autobuzul Carierei), aparține asociațiilor „Şcoala de valori” şi „Ice breaker” și a fost prezentat în semifinala EUSIC organizată la Cluj, în luna iulie, de Armina Sârbu şi Dragoş Beldugan.
Sprijin în alegerea unei profesii pentru tinerii din mediu rural
„În comunităţile rurale şi în cele urbane mici sunt puţine oportunităţi pentru adolescenţi să vadă ce se întâmplă în câmpul muncii, să viziteze o fabrică, să vadă o firmă sau oameni la locul de muncă. Noi ne-am gândit că nu putem duce oamenii în vizită la companii, dar putem să prezentăm în comunitatea lor ce se întâmplă în diverse firme, prin intermediului Autobuzului Carierei. Aici, într-un spaţiu interactiv, instalăm jocuri de carieră, dar şi realitate virtuală cu imagini dintr-o fabrică. Vom merge în zonele rurale şi în oraşele mai mici, unde tinerii nu au speranţe mari pentru viitorul lor şi nu ştiu prea multe despre locurile de muncă disponibile„, a explicat Dragoş Beldugan, conform Agerpres.
“Career Bus” îşi propune nu numai să ghideze tinerii către un anume parcurs profesional, dar vrea să contribuie şi la combaterea migraţiei din mediu rural spre cel urban.
“Până la un punct aceasta este bună când vorbim despre migraţia pentru şcoală, adică atunci când un tânăr din mediul rural merge la oraş să înveţe carte, pentru ca, ulterior, aceşti tineri să se întoarcă acasă şi să pună în aplicare cele învăţate, să facă agricultură sau să îşi deschidă o afacere”, a adăugat Dragoş Beldugan.
Trei proiecte româneşti în semifinală
România a avut trei proiecte prezentate în semifinala de la Cluj, fiind a doua cea mai bine reprezentată ţară după Spania care a adus patru proiecte. Celalalte două proiecte românești au fost „House of Nature” și „Rural Revitalization”. Primul își propune îmbine dezvoltarea economică a unei anumite zone, cu protejarea valorilor locale, a mediului şi biodiversităţii. Al doilea proiect are ca scop salvarea terenurilor necultivate printr-o formă de leasing a pământului pe care vârstnicii sau alte persoane nu le mai cultivă din diverse motive.
La semifinala de la Cluj au participat 30 de proiecte din 20 de ţări ale Uniunii Europene, inclusiv România. Finala competiţiei va avea loc în noiembriei, iar proiectele câștigtoare vor primi, fiecare, suma de 50.000 de euro pentru implementare.
Competiția Europeană de Inovare Socială este organizată în memoria lui Diogo Vasconcelos, lider inovator, şi a ajuns la a şasea ediţie, iar tema aleasă pentru acest an este RE:THINK LOCAL.