Programul Europa digitală, adoptat de Consiliul UE
Programul Europa digitală a fost adoptat de Consiliul UE și va aduce peste 7,5 miliarde pentru digitalizare și creșterea autonomiei tehhnologiilor esențiale.
Lica Manolache, 19.03.2021, 20:06
Consiliul UE a adoptat săptămâna aceasta programul program Europa digitală al UE, un pilon principal al digitalizării spațiului comunitar. Programul are un buget de 7,58 miliarde de euro pentru perioada 2021-2027, și va fi derulat retroactiv, începând de la 1 ianuarie, după adoptarea actului legislativ de către Parlamentul European în a doua lectură înainte de a fi publicat în Jurnalul Oficial al UE.
“Ne va ajuta să construim servicii digitale de ultimă generație, sigure și de înaltă performanță, pentru toți cetățenii și toate întreprinderile din întreaga Uniune”, a declarat Pedro Nuno Santos, președintele Consiliului despre noul program.
Cum se împarte bugetul programului
Europa digitală va finanța proiecte în cinci domenii, fiecare cu propriul buget orientativ. Cei mai puțini bani vor merge către sectorul competențelor digitale avansate pentru care sunt acordate 577 de milioane de euro. Calculul de înaltă performanță primește 2,22 miliarde de euro, către proiectele ce vizează inteligența artificială sunt orientate 2,06 miliarde de euro. Bugetul pentru securitate cibernetică este de 1,64 miliarde de euro în timp ce implementarea, utilizarea optimă a capacităților digitale și interoperabilitatea primește 1,07 miliarde de euro.
Europa digitală completează o serie de alte programe care sprijină transformarea digitală, precum Orizont Europa, care se concentrează pe cercetare și dezvoltare tehnologică. În plus, în temeiul noului regulament privind Mecanismul de redresare și reziliență (MRR), planurile naționale de redresare și reziliență trebuie să aloce cel puțin 20 % din cheltuieli tranziției digitale.
Orizont Europa, adoptat de Comisia Europeană
Noul program de cercetare și inovare al UE, Orizont Europa, cu un buget total de 95,5 miliarde de euro, a primit deja undă verde din partea Comisiei Europeană, tot în această săptămână.
Două dintre orientările strategice ale programului Orizont Europa pentru următorii patru ani sunt:
Promovarea unei autonomii strategice deschise prin orientarea dezvoltării tehnologiilor, sectoarelor și lanțurilor valorice digitale, generice și emergente esențiale;
Crearea unei societăți europene mai reziliente, mai favorabile incluziunii și mai democratice.
Celelalte două priorități ale programului sunt:
Refacerea ecosistemelor și a biodiversității Europei și gestionarea durabilă a resurselor naturale;
Transformarea Europei în prima economie digitală circulară, neutră din punct de vedere climatic și sustenabilă;
Margrethe Vestager, vicepreședinta executivă pentru O Europă pregătită pentru era digitală, a declarat: Acest plan oferă un cadru pentru cercetarea și inovarea de înaltă calitate, bazate pe excelență, care urmează să fie realizate prin programul de lucru Orizont Europa. Prin această orientare strategică, ne asigurăm că investițiile în cercetare și inovare pot contribui la un proces de redresare bazat pe dubla tranziție verde și digitală, pe reziliență și pe autonomia strategică deschisă.”