Prioritățile președinției Portugaliei a Consiliului UE
Portugalia a preluat președinția Consiliului UE, după un mandat al Germaniei încheiat cu mai multe importante acorduri, semnate pe ultima sută de metri.
Lica Manolache, 12.01.2021, 22:37
Portugalia a preluat la 1 ianuarie președinția rotativă a Consiliului UE, după mandatul Germaniei la finalul căruia Uniunea a început campania de vaccinare anti-COVID, a încheiat un acord comercial post-Brexit cu Marea Britanie iar instituțiile europene au să obțină acordul tuturor statelor membre pentru planul de redresare economică și pentru bugetul multianual.
Redresarea economică a UE, dependentă de succesul campaniei de vaccinare
Lisabonei îi revine acum misiunea de a încheia demersurile ce vor permite punerea în aplicare a Mecanismului de Rezilienţă şi Redresare, iar fondurile să ajungă la cele 27 de state membre. Redresarea economică este cea mai importantă prioritate a preşedinţiei portugheze, a declarat premierul portughez Antonio Costa, la finalul unei recente întâlniri cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, la Lisabona.
Premierul portughez a subliniat că nu poate exista o redresare a economiei UE fără o vaccinare pe scară largă. De aceea, Lisabona a apărat decizia de achiziţionare de vaccin anti-COVID-19 pentru toate cele 27 de state membre UE prin intermediul Comisiei Europene. Antonio Costa a mai precizat că vaccinarea a peste 400 de milioane de persoane este o sarcină dificilă şi oamenii trebuie să înţeleagă că producerea şi distribuirea vaccinurilor necesită timp. De altfel, săptămâna trecută, Comisia Europeană a autorizat și vaccinul creat de Moderna și a a propus statelor membre ale UE să achiziționeze încă 200 de milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19 produs d Pfizer și e BioNTech, cu opțiunea de a achiziționa alte 100 de milioane de doze.
Pandemia de coronavirus are și un impact ordin social, deoarece a afectat puternic forţa de muncă şi a accentuat inegalităţile în rândul populației, drept urmare, Portugalia va acorda prioritate pilonului social al UE în acest semestru.
Relațiile comerciale externe, aduse în prim-plan
În cele șase luni de mandat în fruntea Consiliului UE, Portugalia își propune să revigoreze relaţiilor cu India, prin intermediul primului summit între gigantul asiatic şi Uniunea Europeană, în contextul recentelor discuții privind un acord comercial.
„Nu ne este permis să facem abstracţie de cea mai mare democraţie a lumii”, a declarat ministrul de externe portughez, Santos Silva, care mai consideră că summit-ul poate stabili “un echilibru geopolitic şi a aprofunda legăturile noastre politice şi economice cu această ţară”.
Portugalia are o relație foarte bună cu Brazilia, cu care a organizat un summit în care s-a decis consolidarea relaţiilor economice şi comerciale, în 2007, când a mai deținut președinția Consiliului. Ibericii ar putea beneficia de această relație în perspectiva acordului dintre UE şi țările Mercosur (Argentina, Brazilia, Paraguay șu Uruguay).
UE, spre un acord de investiții cu China
Ultimele zile ale anului 2020 au adus și o înțelegere între Uniunea Europeană și China pentru un viitor acord privind investițiile. Acest acord ar putea provoca tensiuni cu noua administraţie de la Washigton care va prelua puterea peste câteva zile. Președintele ales Joe Biden a propus un dialog transatlantic cu privire la provocarea strategică reprezentată de asertivitatea internaţională crescândă a Chinei, însă premierul portughez este de părere că ar fi o pierdere pentru UE dacă ar înceta negocierile cu China.
Dacă Europa doreşte să fie un actor global, aşa cum trebuie să fie, autonomia sa strategică depinde de capacitatea de a relaţiona cu fiecare dintre ceilalţi actori globali. Trebuie să comunice cu Statele Unite, China, Australia şi Noua Zeelandă, India, Africa. Trebuie să se raporteze la toată lumea şi nu doar să vorbească prin alţii„, a declarat premierul Antonio Costa pentru agenția de presă Lusa.