Prioritățile Parlamentului European pentru 2023
Europarlamentarii pregătesc pentru anul viitor noi cadre legale privind digitalizarea, economia circulară, decarbonizarea, migrația și drepturile angajaților.
Lica Manolache, 27.12.2022, 17:53
În prima lună a anului, deputații europeno vor lua poziție asupra introducerii unor baze juridice și reglementări comune pentru inteligența artificială. Totodată, vor fi puse în aplicare măsuri de protecție împotriva transferului internațional ilegal de date de către furnizorii de servicii cloud. De asemenea, cu ajutorul noii legislații, se facilitează trecerea de la un furnizor la altul de servicii de stocare în cloud și alte servicii de procesare a datelor.
Noi reglementări pentru piața de criptomonede
În anul ce se încheie, piața de criptomonede a fost zguduită din cauza falimentelor unor mari jucători din piață, iar pierderile în rândul investitorilor sunt de ordinul miliardelor. Parlamentul European și-a propus, pentru luna februarie, să vină cu noi norme privind criptomonedele pentru a proteja consumatorii și a stabili măsuri de protecție împotriva manipulării pieței și a criminalității financiare.
O altă problemă a industriei digitale este penuria mondială de semiconductori din ultimii ani, cauzată de pandemie. Forul legislativ european urmează să își exprime poziția privind Legea cipurilor, act legislativ menit să se asigure că UE beneficiază de competențele, instrumentele și tehnologiile necesare pentru a deveni un lider în domeniu. Principalul scop al legii este contribuția la realizarea tranziției digitale și ecologice, dar și ajutorul pentru stimularea producției și evitarea întreruperii lanțului de aprovizionare.
Video cu subtitrare în limba română (selectați limba cu click pe iconița în formă de cerc) – Sursa: europarl.europa.eu
Eurodeputații vor avea pe agenda din 2023 noi inițiative și proiecte legislative legate de Pactul verde și atingerea neutralității climatice până în 2050.
PE va supune la vot noi standarde de CO2 pentru autoturisme și autoutilitare, implementarea infrastructurii pentru combustibili alternativi, un nou cadru pentru o piață internă a hidrogenului, reducerea emisiilor de metan și a gazelor cu efect de seră fluorurate. Totodată, deputații europeni se vor pronunța în privința unor noi reguli menite să împiedice companiile să evite normele UE privind emisiile și obiective mai ambițioase pentru sistemul UE de comercializare a cotelor de emisii (ETS).
Tot în 2023, forul legislativ european va elabora noi cerințe de proiectare ecologică pentru anumite grupuri de produse – aparatele de bucătărie, calculatoarele și serverele, motoarele electrice și anvelopele – pentru a le face mai durabile, reutilizabile și mai puțin dăunătoare pentru mediu. Vor fi discutate și obiectivele UE de reducere a risipei alimentare, iat eurodeputații vor lucra și la o nouă strategie pentru a face textilele mai ușor de reutilizat și reciclat.
Pregătiri pentru alegerile europarlamentare
Cum 2024 este un an cu alegeri pentru legislativul european, eurodeputații vor adopta reguli pentru a asigura un proces democratic mai echitabil și mai deschis în UE și pentru a preveni încercările de manipulare a opiniei publice prin creșterea transparenței publicității politice sponsorizate.
În ceea ce privește piața muncii, prima parte anului viitor va aduce în plenul PE un set de noi reguli pentru a îmbunătăți condițiile de muncă ale persoanelor care lucrează prin intermediul platformelor digitale de muncă din UE, deoarece legislația actuală europeană nu protejează drepturile celor care își desfășoară activitatea prin intermediul acestor platforme. Propunerea include asigurarea unui statut juridic de angajare care să corespundă modalităților reale de muncă, promovarea și îmbunătățirea transparenței, precum și a corectitudinii și responsabilității muncii pe platformă.
Nu în ultimul rând, PE va veni cu propuneri privind Noul Pact privind migrația și azilul al Comisiei Europene care include abordarea gestionării migrației, a procedurilor de screening, a cadrului de reinstalare și a procedurilor de azil ale UE.